Неочакваният "успех" на Путин – освободи Европа от руския газ

Той вдъхна и нов живот на НАТО - един съюз, който беше обявяван за мъртъв

02.05.2022 | 16:31 Редактор: Здравко Черкезов
Неочакваният

Сметките на руския президент излязоха криви. Войната в Украйна не се развива така, както беше очаквал. На Владимир Путин му е нужна победа - още за парада на 9 май. Но поне в едно руският президент постигна неочакван успех, отбелязва DW.

Времето притиска Путин. С каква ли победа ще се похвали той пред привържениците си на традиционния парад за 9 май? Украинците оказват силна съпротива на руския агресор, защитавайки своята родина и семействата си. А руснаците? Целият свят става свидетел на жалкия им морал. Руските войничета на по 18-19 години отказват да се бият. В Украйна те не се натъкват на фашистки режим, нито пък има някакво руско малцинство, което чака да бъде освободено. Никой не посреща руснаците с цветя – напротив чакат ги съпротива и протести. Руснаците в Украйна са по-свободни от тези в Русия, където властва страхът, медиите лъжат, а всяко инакомислие бива потискано.

Пропагандни лъжи

Армията предаде Путин. Неговите пропагандисти ще трябва сега да си измислят някаква победа, която държавно направляваната телевизия да разтръби в чест на парада за 9 май. Подобни неща са си традиционни в Русия – та нали именно тя е родина на легендарния княз Потьомкин.

С всеки нов ден от войната Русия изпада във все по-тежка ситуация, а броят на убитите войници нараства. В същото време в ресторантите, кафенетата и баровете на Москва животът си тече по старому – пие се водка, хората си танцуват. И тъкмо това е колективната шизофрения на "homo sovieticus", който живее и оцелява с лъжата, със страха от тайните служби и със срама от собственото си малодушие.

Много руснаци и днес си затварят очите, не искат да приемат, че от тяхно име се извършват престъпления. И един ден, когато вече няма да е възможно да се отрича убийството на украинските братя, те ще твърдят, че не са знаели нищо, че нямат вина и всеки ще се опитва да се спасява поединично – както след 1991 година.

Най-големите успехи на Путин

За да оцелее политически, на Путин му се налага все повече да изолира страната и да повишава напрежението. Колко ли отчаян трябва да е той, за да плаши вече и с ядрено оръжие? Очевидно само с конвенционално оръжие няма да стигне доникъде. Накрая той ускори нещо, което Западът сам никога нямаше да постигне: само за няколко месеца да се освободи от енергийната си зависимост от Русия.

Путин успя и в друго – германците, които залагаха на хармония в отношенията, сега започнаха да одобряват по-твърдия подход спрямо руския агресор. Готови ли са обаче и на жертви, за да може Украйна да надделее? Германските политици, които демонстрират нерешителност за доставките на тежко оръжие за Киев, са поставени под силен натиск. Левите социалдемократи и Зелените в Бундестага освобождават милиарди за масивно въоръжаване на Бундесвера.

НАТО отново е важен

Само за няколко седмици заспалата иначе Германия се промени така силно, както не се е случвало от десетилетия насам. Тя си спомни за добродетелите, които някога я направиха силна: организираност, усърдие, жертвоготовност. Същото се случва и с други държави: Финландия и Швеция искат да влязат в НАТО, даже пацифистка Япония се въоръжава заради войната в Украйна. Путин върши чудна работа.

Той вдъхна нов живот на НАТО – един съюз, който беше обявяван за мъртъв. Само САЩ ще предоставят на Украйна над 30 милиарда долара, за да може страната да се защитава. А ЕС ще ги последва. Благодарение на Путин западните оръжейни концерни имат толкова поръчки, колкото по времето на Студената война.

Но за бърз успех на Запада над Русия не може да става и дума. Точно обратното: НАТО очаква конфликтите да продължат с години. Не трябва да се допуска Москва отново да стане толкова силна, че да е в състояние да напада други страни. Тя трябва да плати за възстановяването на Украйна, да изтегли войските си от Молдова и Грузия и да напусне Беларус. В годините на Студената война Западът принуждаваше Русия да влага все по-големи средства за въоръжения, с което в крайна сметка я изтощи и победи – благодарение на икономическото си превъзходство.

Сега историята се повтаря. Само че днешна Русия е по-слаба от тогавашния Съветски съюз, а Западът днес е по-голям и по-мощен от когато и да било.

Когато никой не смее да противоречи

Защо обаче се стигна дотук? Никой от хората във властта не се осмелява да противоречи на Путин. Дори Сталин беше по-умен. Вярно, цялото Политбюро се страхуваше от него, но все пак се намираха отделни гласове, които го предупреждаваха, когато бърка.

Сталин беше далеч по-земен, спеше на обикновено походно легло, докато Путин обича луксозния живот с дворци и яхти. Сталин беше предпазлив, а Путин е играч. Той обаче не разбира съвременния свят: не ползва самостоятелно интернет, не е в състояние да изпрати дори съобщение по електронната поща. Най-голяма е приликата му с цар Иван Грозни, който е бил също толкова подозрителен, колкото и самият Путин. През 16-и век Русия се забърква в изтощителна война срещу по-малки от нея сили, което в крайна сметка я довежда до срив и размирици.

Колко ли ще продължи сегашната война? Дотогава, докато има украинци, които са готови да защитават родината си. А западната подкрепа за тях тепърва се разраства.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 1 година
Да има нещо в този коментар.Наистина Русия вече се предава . наистина путин се е стреснал от ЗАПАДА заводите са спрели и няма работа на РУСИЯ край западът ПОБЕДИ ...а ми сега ??? как ли ще отговори НАТО ?? АМЕРИКА ?? НЕ това просто няма да го бъде ...прекалено дълго време големият БРАТ чака предупреждава но ..нищо !! Е ЗНАЧИ трябва да се напомни че наистина е голям БРАТ нали ?? и че има още от този род имам впредвид големи братя който са също не доволни и който чакат своето Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Не трябва войната да свърши бързо това го разбрахме ,западните концерни трябва да работят на макс.обороти,това са пари пари пари Сигнализирай за неуместен коментар