Финландия и Швеция ще кандидатстват заедно за членство в НАТО

Инвазията на Русия в Украйна принуди двете страни да проучат дали военният неутралитет все още е най-доброто средство за защита

26.04.2022 | 10:35 Редактор: Теодора Патронова
Финландия и Швеция ще кандидатстват заедно за членство в НАТО

Финландия и Швеция заедно ще изразят желанието си да се присъединят към НАТО през май, съобщиха в понеделник таблоидните вестници Iltalehti във Финландия и Expressen в Швеция, позовавайки се на близки до въпроса източници.

Въпреки затягането на сътрудничеството с военния алианс, след като Русия анексира Крим през 2014 г., и двете скандинавски страни избраха да останат извън него. Но инвазията на Русия в Украйна, която тя нарича "специална операция", принуди Швеция и Финландия да проучат дали дългогодишният им военен неутралитет все още е най-доброто средство за гарантиране на националната сигурност.

Според Iltalehti, лидерите на Финландия и Швеция планират да се срещнат през седмицата, започваща на 16 май, и след това публично да обявят плановете си да кандидатстват за присъединяване към алианса.

Финландският външен министър Пека Хаависто отказа коментар, но повтори дългогодишната си гледна точка, че би предпочел Финландия и Швеция да направят един и същи избор.

Шведският всекидневник Aftonbladet съобщи отделно, позовавайки се на източници, близки до шведските правителствени служби, че Съединените щати и Великобритания са обещали на Швеция засилено военно присъствие, по-задълбочени военни учения и „силна политическа“ подкрепа от страните от НАТО по време на възможен процес на кандидатстване за НАТО.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че около 68% от финландците са за присъединяване към алианса, което е повече от двойно повече от цифрата преди инвазията, като само 12% са против. Проучванията в Швеция показват, че малко над половината от шведите също подкрепят членството.

И двете страни официално са необвързани във военно отношение, но станаха партньори на НАТО – участваха в учения и обменяха разузнавателна информация – след като изоставиха предишната си позиция на строг неутралитет, когато се присъединиха към ЕС през 1995 г. след края на Студената война.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
!!!
преди 1 година