Русия заплаши с последствия ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО

Мария Захарова добавя, че членството им няма да допринесе за засилване на международния им престиж

15.04.2022 | 15:12 Редактор: Теодора Патронова
Русия заплаши с последствия ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО

Руското външно министерство предупреди за "последствия" за двустранните отношения и архитектурата на европейската сигурност, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО, предаде Франс прес.

В сряда премиерът на Финландия Сана Марин заяви, че от понеделник започва общественото обсъждане на кандидатурата на Хелзинки за НАТО. Тя прогнозира, че процесът може да бъде завършен в рамките на седмици.  Швеция също обсъжда дали да се присъедини към Алианса.

"Изборът е на властите в Швеция и Финландия. Но те трябва да разберат последствията от такава стъпка за нашите двустранни отношения и за архитектурата на европейската сигурност като цяло", посочи в изявление Мария Захарова – говорителка на руската МВнР.

Тя добавя, че членството на Швеция и Финландия в НАТО "вероятно няма да допринесе за засилване на международния им престиж".

Според Захарова политиката на необвързаност на двете страни им осигурява надеждно ниво на сигурност, докато членството във военния съюз "не би довело до укрепване на националната им сигурност".

"Те автоматично ще се окажат на фронтовата линия на НАТО", посочи тя.

Бившият президент Дмитрий Медведев, който е настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, предупреди в четвъртък, че Москва може да разположи ядрени оръжия в близост до трите балтийски страни и Скандинавския полуостров, ако Финландия и Швеция решат да влязат в НАТО, съобщи БНР.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК