Финландия стартира дебат дали да се присъедини към НАТО

Швеция също обсъжда дали да подаде молба за членство след нахлуването на Русия в Украйна

20.04.2022 | 16:23 Редактор: Жаклина Иванова
Финландия стартира дебат дали да се присъедини към НАТО

Парламентът на Финландия започва днес дебат по въпроса дали да се стреми към членство в НАТО, след като инвазията на Русия в Украйна предизвика рязко нарастване на политическата и обществената подкрепа за присъединяване към военния алианс.

Въпреки предупреждението на Русия за натрупване на ядрени сили в Балтийско море, ако Финландия и съседна Швеция се присъединят към военния съюз, премиерът на Финландия заяви, че страната ѝ сега ще вземе бързо решение дали да кандидатства за членство.

"Мисля, че това ще стане доста бързо. В рамките на седмици, а не на месеци", посочи миналата седмица Сана Марин.

Швеция също обсъжда дали да подаде молба за членство след нахлуването на Русия на 24 февруари.

Миналата седмица 200-те депутати във финландския парламент получиха поръчана от правителството "бяла книга", в която се оценяват последиците от членството в НАТО наред с други възможности за сигурност, като например увеличаване на двустранните споразумения за отбрана.

Докладът не съдържа препоръки, но подчертава, че без членство в НАТО Финландия не разполага с гаранции за сигурност, въпреки че понастоящем е партньор на алианса.

В документа се казва, че "възпиращият ефект" върху отбраната на Финландия би бил "значително по-голям" в рамките на блока, като същевременно се отбелязва, че членството поражда и задължения за Финландия да оказва помощ на други държави от НАТО.

След като в продължение на две десетилетия обществената подкрепа за членството в НАТО оставаше стабилна на ниво от 20-30%, войната предизвика рязък скок сред привържениците до над 60%, сочат резултати от проучванията на общественото мнение.

Публичните изявления, събрани от финландските медии, сочат, че половината от 200-те финландски депутати вече подкрепят членството, а само около 12 са против.

Други заявяват, че ще обявят позицията си след подробни обсъждания.

Финландското правителство уточни, че се надява през следващите седмици да постигне парламентарен консенсус, като депутатите ще изслушат редица експерти по сигурността. Много анализатори прогнозират, че Финландия може да подаде молба навреме за срещата на върха на НАТО през юни, предаде БГНЕС.

Всяка молба за членство трябва да бъде приета от всички 30 държави от НАТО - процес, който може да отнеме от четири месеца до една година.

Досега Финландия е получила публични уверения от генералния секретар Йенс Столтенберг, че вратата на НАТО остава отворена, както и подкрепа от няколко членове.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК