Може ли войната в Украйна да убеди Финландия и Швеция да се включат в НАТО?

Скептицизмът по отношение на присъединяването към Алианса отслабва

06.03.2022 | 22:06 Редактор: Жаклина Иванова
Може ли войната в Украйна да убеди Финландия и Швеция да се включат в НАТО?

Скептицизмът по отношение на присъединяването към НАТО отслабва и във Финландия и в Швеция в резултат на руската инвазия в Украйна. Актуално допитване в Швеция показва, че възприятията по този въпрос са се променили драстично: 41% казват, че подкрепят членство в НАТО, 35% са против, а 24 на сто не са сигурни.

Промяната в нагласите е дори по-сериозна във Финландия. За пръв път в историята на страната, по-голямата част от финландците подкрепят евентуално присъединяване към отбранителния алианс.

За сравнение: доскоро привържениците на членството в НАТО бяха между 24 и 28%. Сега одобрението е нараснало до 53 на сто, което представлява изумителна промяна, казва за DW финландският външнополитически анализатор и съветник на опозиционната Национална коалиционна партия Хенри Ванханен.

Въпреки сериозно нарасналото одобрение, вътрешната политика може да възпре правителството да кандидатства за членство, като това особено важи за Швеция, посочи председателят на Института за сигурност и развитие в Стокхолм Анна Висландер.

За да се събере парламентарно мнозинство, ще трябва някоя от партиите бързо да промени позицията си, а това невинаги е лесна задача, добавя тя.

Силни военни връзки

Традицията на неутралитет на Швеция и Финландия беше прекратена след края на Студената война, когато се присъединиха към Европейския съюз. Отказът от участие във военни алианси обаче остава непроменен, въпреки че и двете държави все повече си сътрудничат с НАТО през последното десетилетие, пише DW.

"Имаме много силни двустранни връзки със САЩ, както и тристранно споразумение между Швеция, САЩ и Финландия. Швеция от 2014 г. е и партньор с разширени възможности в рамките на НАТО",  коментира военният анализатор Зебулон Карландер.

Това сътрудничество позволява на Швеция да взима участие във военни учения с НАТО. По същия начин, когато Швеция провежда свои военни учения, други държави членки на НАТО, и най-вече САЩ, се включват в тях.

Без значение, че Швеция и Финландия са облагодетелствани от тези отбранителни партньорства, може би е време за следващата стъпка.

"Мисля, че вече трябва да погледнем от друга перспектива и да направим крачка напред", изтъква по този въпрос Ванханен.

На срещата на НАТО миналата седмица беше взето решение Швеция и Финландия да получават разузнавателна информация от Алианса - с цел да могат да оценяват адекватно ситуацията в Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Малко им трябва
преди 2 години
Само да ударят Тез и Грузия , Чечня и бившите съветски на север да я ударят Русия и ще останат от нея само Москва - дори и да имат 200 000 спецназ пред Рипър дрони с Хелфайър ракети и Джавлин и Стингър или ТОУ или по модерни американски и то войската на Путин ще свърши тамън Грузунците и Чеченците ще си го върнат на Русия освен че ще заграбят територии неколко пъти повече от всяка европейска държава. То така е на Балканите вместо една България от Бяло море до Балтика и Каспийско и Адриатическо . Сигнализирай за неуместен коментар