Норвегия и Финландия ще изпратят оръжия на Украйна

Решението означава промяна в политиката на Финландия

28.02.2022 | 22:17 Редактор: Ваня Кузманова
Норвегия и Финландия ще изпратят оръжия на Украйна

Финландия ще изпрати оръжия и боеприпаси за Украйна, заяви днес премиерката Сана Марин, с което страната променя политиката си, съобщи Ройтерс.

Доставката ще включва 2500 автомата, 150 000 патрона, 1500 противотанкови оръжия и 70 000 пакета с храна, добави министърът на отбраната Анти Кайконен.

"Противотанковите оръжия могат да се използват за борба с бронирани превозни средства", заяви Кайконен на пресконференция след заседание на правителството.

Решението означава промяна в политиката на Финландия, която поддържа имидж на необвързана страна откакто през 1856 г. Съветският съюз се отказа от военноморска база, която беше наел в южната част на Финландия след Втората световна война.

Кайконен намекна, че правителството ще се откаже от дългогодишната политика на Финландия да не доставя оръжия в зони на военни действия, когато в неделя заяви, че правителството обмисля да изпрати Украйна смъртоносни оръжия.

Стана известно, че оръжие на Украйна ще изпрати и Норвегия, се казва в изявление от днес на правителството. С това тя става поредната европейска държава, която прави това след нахлуването на Русия, информира БТА. 

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК