Великобритания изпраща в Украйна леки противотанкови оръжия

Причината е "все по-заплашителното поведение на Русия"

18.01.2022 | 15:01 Редактор: Жаклина Иванова
Великобритания изпраща в Украйна леки противотанкови оръжия

Обединеното кралство започна да доставя на Украйна нови леки противотанкови оръжия в отговор на "все по-заплашителното поведение на Русия". Това съобщи на заседание на Камарата на общините министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс, пише The Guardian.

Лондон засилва военната помощ за Киев, докато Москва продължава да разполага войски по западните си граници. Кремъл изпраща войници за обучение в Беларус. Според някои експерти там е най-вероятният път за инвазия в Украйна, твърди вестникът.

"Решихме да доставяме на Украйна леки противотанкови отбранителни оръжейни системи", каза министърът. И добави, че малък брой британски войски ще помогнат на киевските сили да овладеят полученото оборудване.

"Нека бъда ясен - тези оръжейни системи са проектирани за малък обсег и очевидно са за отбранителни цели. Те не са стратегически и не заплашват Русия. Те трябва да бъдат използвани за самозащита", посочи Уолъс.

Тези думи на британския министър обаче едва ли ще убедят Москва. Владимир Путин не толкова отдавна разкритикува Турция, която продаде противотанкови дронове на Украйна, и нарече тази сделка провокация.

Източници на изданието в британското министерство на отбраната не разкриват подробности кои системи са продадени на Украйна. Според експертите става дума за ново поколение леки противотанкови оръжия с обсег на стрелба от няколкостотин метра, пише "Фокус".

Британските системи имат подобни възможности, но са по-ниски по мощност от американските Javelins, които Вашингтон доставя на Киев от 2018 г. На теория те са способни да изведат от строя танк при удар отгоре.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК