САЩ: Русия си търси извинение, за да нападне Украйна

Подготвят се потенциални саботажни операции, алармира администрацията на Байдън

15.01.2022 | 22:22 Редактор: Здравко Черкезов
САЩ: Русия си търси извинение, за да нападне Украйна

Администрацията на Байдън предупреди, че руските власти подготвят потенциални саботажни операции срещу собствените си сили и фабрикуват провокации в социалните медии, за да оправдаят нахлуване в Украйна, ако дипломацията се провали, пише Bloomberg. 

Като част от плана правителството на президента Владимир Путин е подготвило оперативни работници, обучени в провеждането на война в градски условия и в използването на експлозиви, вероятно за извършване на саботажни действия срещу прокси войските на Русия в Украйна или в близост до нея, заявиха представители на администрацията в петък. 

"Разполагаме с информация, която показва, че Русия вече работи активно за създаване на претекст за евентуална инвазия, за настъпление към Украйна", заяви пред репортери говорителят на Пентагона Джон Кърби. "Всъщност разполагаме с информация, че те са подготвили група оперативни работници за провеждане на операция под прикритие.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че руската инвазия, ако се случи, "може да започне между средата на януари и средата на февруари". 

Планът на Русия вероятно ще бъде задействан, ако дипломацията със САЩ, НАТО и ключови европейски държави не успее да постигне целите на Москва, според оценката, споделена от американски служител, който е помолил да не бъде назоваван. 

Четете повече по темата в BloombergTV.bg 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК