Швеция и Финландия искат в НАТО заради руската инвазия в Украйна

За първи път повече от половината шведи подкрепят влизането на страната в Алианса

04.03.2022 | 22:10 Редактор: Здравко Черкезов
Швеция и Финландия искат в НАТО заради руската инвазия в Украйна

Шведите и финландците все повече подкрепят присъединяването на страните си към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) след нахлуването на Русия в Украйна, засилвайки натиска върху лидерите на страните да променят дългогодишната си политика на военна необвързаност.

Проучвания, публикувани в двете скандинавски страни в петък и цитирани от Bloomberg, показват, че 51% от шведите и 48% от финландците вече подкрепят присъединяването към НАТО. За първи път в Швеция мнозинството подкрепя влизането в НАТО, а по-ранно проучване във Финландия също показва подкрепа от по-голямата част от участниците.

Властите засега не дават признаци да бързат с подобен ход, за който администрацията на руския президент Владимир Путин предупреди, че ще доведе до "военни и политически" последствия.

Финландия има най-дългата граница на страна от Европейския съюз с Русия от 1300 километра, докато Южна Швеция е близо до руския ексклав Калининград. В сряда четири руски бойни самолета нарушиха въздушното пространство на Швеция източно от балтийския остров Готланд, съвпадайки по време с военно учение на шведски и финландски сили около острова.

В проучване, поръчано от шведския таблоид Aftonbladet, 51% от респондентите посочват, че смятат, че Швеция трябва да се присъедини към НАТО, а 27% са против. Проучването показва ясна промяна в нагласите спрямо януари, когато 42% са подкрепяли шведското членство в Алианса.

Подкрепата за влизане в НАТО скача драстично и във Финландия. В анкета, публикувана от най-големия вестник в страната Helsingin Sanomat, 48% от участниците подкрепят присъединяването към блока, което е с 20 процентни пункта повече от януари. Това е най-високата подкрепа от две десетилетия, през които вестникът е проучвал нагласите по темата.

Финландия и Швеция вече ще участват по-активно в работата на Алианса, заяви по-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. От сега нататък представители на двете страни ще участват във всяко едно заседание на организацията, каза той, цитиран от Investor.bg.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК