Швеция възнамерява да стане част от НАТО през юни

Москва категорично се противопоставя на идеята скандинавските страни да се присъединят към Алианса

13.04.2022 | 15:02 Редактор: Жаклина Иванова
Швеция възнамерява да стане част от НАТО през юни

Шведският премиер Магдалена Андершон възнамерява страната да се присъедини към НАТО през юни, съобщи в сряда шведският вестник Stockholm Svenska Dagbladet (SvD).

Според SvD Андершон планира да подаде заявлението на срещата на НАТО в Мадрид на 30 юни. Преди това управляващата партия на Андершон ще проведе решаваща среща по въпроса на 24 май.

Въпреки че Москва категорично се противопоставя на идеята скандинавските страни да се присъединят към Алианса, Андершон се срещна в сряда с финландския си колега Сана Марин, за да обсъдят регионалната сигурност на фона на украинския конфликт и възможните кандидатури за НАТО.

По-рано тази седмица вестник "Таймс" (The Times) цитира официални представители на САЩ, според които Финландия и Швеция са декларирали желанието си да се присъединят към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) още през лятото поради заплашителното впечатление, което оставя в двете държави руската военна инвазия в Украйна.

Представители на САЩ заявиха, че членството на двете скандинавски страни в НАТО е било "тема за разговор" на срещата на външните министри на Алианса, на която присъстваха още Финландия и Швеция. Според официални представители на САЩ се очаква официалното заявление за НАТО на двете страни да бъде подадено през юни, информира БНР.

Тогава финландският премиер Сана Марин заяви: "Русия не е съседът, който си мислехме, че е", добавяйки: "Мисля, че ще проведем много внимателни дискусии, но също така не трябва да отнеме повече време, отколкото трябва в този процес, защото ситуацията, разбира се, е много тежка".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК