Експерти: България се намира в решаващ момент за енергийната си независимост от Русия

"Заявката на ЕК за предоставяне на помощ на България е нереална", смятат Васко Начев и Явор Куюмджиев 

29.04.2022 | 13:57 Редактор: Ваня Кузманова

България е в решителен момент за енергийната си независимост от Русия, смятат експертите. 

Според тях обаче е нереална заявката на Европейската комисия за предоставяне на помощ на България за доставките на алтернативно синьо гориво.

"Европейската комисия много забавно каза, че ще помогне на България и Полша, като им достави по-голямо количество втечнен газ и като им разреши да купуват природен газ от другите държави", заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев. 

"Това е една глупост. Това са едни празни приказки. Да, на Полша може да се помогне, защото тя има връзки с Германия, Чехия", посочи енергийният експерт Васко Начев. 

Докато едни очакват повишение на цената на синьото гориво, то според други след отпадането на зависимостта от Русия цените ще станат по-ниски. 

"Хипотезата за по-евтин газ и отказ на доставките от Русия, няма решение. Това няма как да стане. Евентуално по-евтин газ може да се получи, ако отидем и се разберем с руснаците", изтъкна Куюмджиев.  

"Всичко е въпрос на бизнес отношения, на нюх, на търговски усет търговски. Така че всичко е възможно. Да, ситуацията е достатъчно сложна, но по принцип най-трудното нещо в света е търговията с газ", каза Начев.  

Според Васко Начев една от алтернативите за доставка на газ е "Булгаргаз" да сключи дългосрочен договор за доставка от Хенри хъб. 

"Тръбата, която свързва България и Гърция, има капацитет в посока юг-север, 1,6 млрд. куб. м. Дори и да се докарат, на нас ни трябват 3,5. Дори да вкараме 1 млрд. куб. м. от Азербайджан, пак няма да стигнат", посочи Явор Куюмджиев.  

Според експертите, ако газът остане спрян само за България и Полша проблемът с доставките ще бъде преодолян. Ако обаче газът, подаван от "Газпром" спре за Европа, всички варианти, които се обмислят към момента няма да могат да бъдат реализирани

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК