България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Запазването на цената на газа е странно твърдение, пазарът трябва да я определи

Коментар на Славчо Нейков и Галина Александрова

29.04.2022 | 09:13 Редактор: Ваня Кузманова

От кои държави може да разчитаме за доставки на газ?

"Идеята за общите покупки на газ заедно с останалите страни от региона е много добра. Още повече, че от Европейската комисия подчертаха, че това е първият пилотен проект. Това, което е леко обезпокоително и ми се струва твърде амбициозно, е че е задача, която трябва да се изпълни в рамките на няколко месеца", заяви главният редактор на "3еnews" Галина Александрова за "България сутрин"

Тя допълни, че от това, което Европейската комисия е изпратила като информация се разбира, че този център ще бъде създаден първоначално от експерти, които ще разгледат нуждите от газ и електричество. 

По думите ѝ това означава, че първо трябва да се направи един сериозен анализ, а след това да се уточни къде в инфраструктурата има липси и трябва да се направят нови връзки, а след което да се уточнят цени, количества и по какъв начин ще става търгуването на енергията

"Схемата, по която би пристигал този газ и би се търгувал е доста многопластова, защото ние в момента имаме много конкретна ситуация. Тя налага бързо намираме на решение в конкретния казус. Варианти има, важното е да се направи едно добро планиране. Крайно време е въпросът да бъде внесен в парламента и да се обсъди", посочи Славчо Нейков от Института по енергиен мениджмънт пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че пазарът трябва да определя цената

"Запазването на цената на газа е странно твърдение, защото сега динамиката е доста голяма. Пазарът определя цените", каза Галина Александрова. 

"Да не забравяме, че газът е в конкуренция и с други енергийни източници, така че трябва да разглеждаме развитието на газовата тема и в този контекст, за декарбонизацията като цяло, защото ние сме в една моментна ситуация, която се надявам, че ще бъде преодоляна скоро, но трябва да я гледаме в рамките на общата енергийна политика, а не само от гледна точка на газа", заключи Славчо Нейков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
лъжи и манипулации
преди 1 година
Каква цена ще определи пазарът, г-н "експерт", ако продавачът знае, че си се отказал от другия си доставчик по политически причини и нямаш избор? Сигнализирай за неуместен коментар