Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Руски газ поне до 2027 г., но вече ще го купуваме по-скъп от други страни

"С тези плащания с рубли се спекулира и от двете страни", заяви председателят на АИКБ Васил Велев

28.04.2022 | 20:47 Редактор: Искра Ангелова

Енергиен шок - какво искат работодателите от държавата?

"Европейският съюз употребява 40% руски газ. Тези проценти не могат да бъдат заменени, защото няма такъв газ в света, който може да се пренасрочи. И второ, защото няма инфраструктура, по която може да влезе - терминалите, танкерите, газопроводите", каза председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му Европейската комисия смята към 2027 година да може да нулира тези 40%.

"Това е оптимистичната прогноза. Дотогава руски газ ще се потребява, освен ако не искаме да се върнем десетки години назад, да си закрием индустрията, да се срине жизненото равнище, много безработни. Ако всички страни решат, че се отказват от руски газ, ще има рязък спад в Европа на икономиките", категоричен е Велев.

Той смята, че политиците в Европа това не могат да си го позволят, защото ще бъдат сменени.

"Европа ще продължи да купува руски газ, за да запълни тези намаляващи във времето 40%. Ще стане така, че ние ще купуваме пак руски газ, но по-скъп от други страни, вместо да го купуваме директно по съществуващ договор. С тези плащания с рубли се спекулира и от двете страни. Плащането е във валутата, която е договорена, просто се плаща в друга банка", допълни председателят на АИКБ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Васил Велев поясни, че рублите не могат да бъдат блокирани.

"Доларите са по кореспондентски сметки в САЩ и могат да бъдат блокирани. Другите европейски страни ще плащат в "Газпромбанк" във валутата, която е по договор. Те заради това казват, че не плащат в рубли. Тази хипотеза за общи доставки е малко вероятна за сбъдване. Нашият договор изтича в края на годината, но другите страни имат дългосрочни договори и то на много по-ниски цени, отколкото са в момента", коментира той.

От бизнеса настояват служителите да имат сигурност за работата си.

"Имаме прекрасна възможност да увеличаваме продажбите и заплатите при пренареждане на веригите на доставки, но тази несигурност, която идва, стопира тази възможност. Ние не знаем какво ще правим след 2 дни, а какво остава за след 5 години", добави Васил Велев.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК