Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: Празни приказки са помощта, която ЕК обеща на България

Според Васко Начев и Явор Куюмджиев договорка от името на ЕК с "Газпром" е нереална

28.04.2022 | 21:05 Редактор: Теодора Патронова

Можем ли да очакваме по-евтин газ?

"Въпрос на бизнес отношения и на търговски нюх. Всичко е възможно. Да, ситуацията е достатъчно сложна, но по принцип най-трудното нещо в света е търговията с газ", заяви енергийният експерт Васко Начев в "Денят ON AIR".

Бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев обаче обърна внимание, че няма решение на хипотезата за по-евтин газ и отказ от доставки от Русия. 

"Това няма как да стане. Евентуално по-евтин газ може да има, ако отидем и се разберем с руснаците", поясни той. 

Според Начев, ако "Булгаргаз" е достатъчно добра търговска компания и отиде на дългосрочен договор с доставка от Хенри хъб, газът ще бъде 67 лв. 

"Тръбата, която свързва България и Гърция, има капацитет в посока юг-север, 1,6 млрд. куб. м. Дори и да се докарат, на нас ни трябват 3,5. Дори да вкараме 1 млрд. куб. м. от Азербайджан, пак няма да стигнат", поясни Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

"Ако газът остане спрян само за България, Полша и Литва, нещата са преодолими. Ако обаче газът, подаван от "Газпром", спре за Европа, нещата наистина ще загрубеят", обясни Начев.

Според Куюмджиев, договорка от името на Европейската комисия с "Газпром" е нереална, защото ЕК не е субект. Начев добави, че обща доставка в ЕС граничи с абсурда поне в следващите 5 години. 

"Помощта, която ЕК обеща на България и Полша, са едни празни приказки. Да, на Полша теоретично може да се помогне, защото тя има връзка с Германия, Чехия и Словакия", поясни Куюмджиев.

Начев отбеляза, че това са изказвания на чиновници, които не познават материята и как могат да бъдат реализирани тези неща. По думите му такива изказвания трябва да бъдат пропускани. Според него България трябва да реши кардинално въпроса. 

"До две седмици газът ще потече обратно към България. Въпреки всичко не може по този начин. Така ако продължаваме, след месец-два ще поставят сигурно други условия. Сега е моментът Европа да стисне със зъби. Ако реши да не ползва руски газ, което е невъзможно, то трябва да посочи на кои индустрии ще сложи кръста. Но по-благоприятният вариант е да намали процента на зависимост. Ето това е нещото, което сбърка Европа като цяло", отбеляза енергийният експерт. 

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК