Бизнесът в шок след спирането на газа: Ще има ли ново поскъпване на стоки и услуги?

Спирането на работа на редица предприятия у нас ще доведе и до съкращаване на служители

27.04.2022 | 19:02 Редактор: Ваня Кузманова

В един от най-големите частни хлебозаводи в Бургаския регион 70% от производството на хляб и хлебни изделия е на газ. Ако спре редовното подаване на горивото, то има реална опасност заводът да затвори. 

"Това не е стрес, това е шок! В такава ситуация не сме изпадали", каза собственикът на хлебозавода Димитър Людиев. 

Така посреща новината за спирането на доставките на газ от Русия собственикът на този хлебозавод в Бургас. 

"Ние още при проектирането сме мислили за алтернативни източници на енергия и в момента си изграждаме фотоволтаични инсталации. Въпросът е, че по-големите ни мощности в пещите са оборудвани с газ", каза собственикът на хлебозавода Димитър Людиев.   

Ако спре доставката на газ заводът трябва да премине на ток, а това означава да се подменят пещите, което е скъпа инвестиция, а изисква и време. Всичко това ще доведе до поскъпване на хляба. 

"Колегите работят изцяло на газ, което ще наруши доставките и съответно има ли нарушаване на доставките предполагам, че ще има и промяна на цената на хляба", допълни собственикът на хлебозавода. 

Миглена Христова е управител на шивашка фирма. Казва, че едно спиране на доставките на газ за нея и за редица производства би означавало спиране на работа. 

"Това означава, че ние ще спрем нашето производство, ние не можем да произвеждаме дрехи без пара. Нашата пара е на газ", заяви собственикът на шивашка фирма Миглена Христова.  

Служителите търсят електрически парогенератори, за да могат да реагират предварително, за да не се стига до спиране на производството. 

"Безспорно спирането на подаването на газ много трудно може да бъде заменено и компенсирано. Всичко това не може да стане от днес за утре, не може да стане и за един месец. За да се преоборудва едно предприятие от природен газ на пропан-бутан са нужни 3-4 месеца", посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Василев.  

Спирането на работа на редица предприятия у нас ще доведе и до съкращаване на служители. Ако в този завод производството на хляб спре, то работници остават без работа.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Сугурдун Караталанче
преди 1 година
Е как така са в шок за нещо, което се знае отдавна и се предполагаше , че ше се случи предвид инвазията на окупатора. Вместо да се шокират да бяха помислили за бизнеса си как се управлява в кризисна ситуация, тежки времена и да търсят решения, а не да чакат на държавата и да реват. ! Сигнализирай за неуместен коментар