Русия спря кранчето на газа към България, управляващите категорични - това е шантаж

Газоснабдяването е гарантирано за месец май

27.04.2022 | 17:45 Редактор: Теодора Патронова

"Газпром" е изпълнил предупреждението си и около обяд руският газ за България е бил спрян физически. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов след заседанието на министерския съвет. Двамата увериха, че въпреки това газоснабдяването е гарантирано чрез алтернативни доставки за целия месец май.

За спирането на синьото гориво към България и Полша, Русия уведоми държавните газови компании на двете страни късно във вторник. Държавата отговори: Москва използва газа като политическо оръжие.

"Има потвърждение за спрени доставки и парите са върнати обратно. Количествата за текущите доставки ще бъдат изпълнени от "Булгаргаз", обясни Александър Николов.

"Няма да се поддадем на този шантаж. Това е част от стъпките да покажем, че едностранен шантаж не са отношенията, които България ще търпи", изтъкна Петков.

Управляващите успокоиха: има синьо гориво поне за месец. Има и План Б.

"Правителството има готов план за този сценарий и той е готов от поне месец. Министерството на енергетиката има точни стъпки за изпълнение. Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани", заяви премиерът.

"За да се постигне макс ефективност на цената трябва да се използват всички канали през Гърция и Турция", добави министърът на енергетиката.

Премиерът е бил уведомен от гръцкия си колега, че газовата връзка ще бъде готова до юни. Газът обаче ще ни струва по-скъпо, стана ясно от брифинг на управляващата партия.

"Да се казва, че нямаме алтернативи, е смешно. В момента България няма проблем с доставката на газ. Цената е с около 20% по-висока. Работим на общоевропейско ниво цената да стане по-ниска отколкото на "Газпром", коментира вицепремиерът Асен Василев.

И въпреки че Москва е готова да възобнови доставките, ако България плаща в рубли, подобен ход е неприемлив, категорични са управляващите.

"Това плащане трябва да мине през руски посредник, което не гарантира доставките, трябва да подпишем едностранна промяна на договорите, в това число свързани с арбитражните клаузи и трето - не можем да гарантираме, че тези средства през посредник ще стигнат до руската страна", заяви Василев.

А президентът отправи критики и въпроси към кабинета.

"Защо само на България и на Полша се спира газа. Спира ли се на Австрия и Германия да речем и те как плащат за своите енергийна сигурност?", попита Радев.

"Причината е редът на плащания по международни договори. Това, което го направи Русия в Полша и България, скоро ще го направи и в другите държави", коментира Петков.

Освен от "Дондуков" 2 критики към властта се чуха и от опозицията.

"Днес можем да взимаме и от Турция, и от Гърция – отвсякъде. Пълна диверсификация! Но трябваше да има мислещ министър, а когато прякорът му е Кеша. Той не е отишъл да си резервира капацитет. От 22 държави, които търгуват с Русия, само на България е спрян газа. Въобще не е застрашена, застрашена е от Кирил Петков и компания", заяви Борисов.

А Брюксел определи решението на "Газпром" като опит за изнудване и обеща незабавна и единна реакция.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК