На фона на газовата криза: ЕС обвини "Газпром" в изнудване, а Киев заговори за шантаж

Страни от Блока вече са се съгласили да плащат за синьото гориво в рубли

27.04.2022 | 18:45 Редактор: Ваня Кузманова

Остри реакции след след решението на "Газпром" да прекрати доставките на газ за Полша и България. Лидерът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече този ход изнудване. Председателят на Европейския парламент настоява за общоевропейско ембарго над руските енергийни доставки. Според Украйна действията на Русия са шантаж. Оказа се, че страни от Блока вече са се съгласили да плащат за синьото гориво в рубли.

"Нашият отговор ще бъде незабавен, единен и координиран. Първо, ние ще гарантираме, че решението на "Газпром" има възможно най-малко въздействие върху европейските потребители", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

На този фон - страните, които са съгласни да плащат в рубли, а не в евро за доставка на синьо гориво, се увеличават. Фон дер Лайен ги предупреди, че ще бъдат в нарушение на санкциите на Европейския съюз, а това представлява висок риск за компаниите. 

Първо се появи информацията, че Австрия е готова да плаща в рубли. По-късно канцлерът Карл Нехамер я отрече. 

"Преди фалшивите новини за руската пропаганда да се разпространяват по-нататък, разбира се, OMV ще продължи да плаща за доставките на газ от Русия в евро", написа в Twitter канцлерът Карл Нехамер. 

Засега единствено Унгария потвърждава официално, че ще плаща в рубли. От Москва отказаха да конкретизират кои държави от Блока ще им плащат в рубли. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията, че Москва е използвала доставките на природен газ като инструмент за изнудване. 

"Това не е изнудване. Русия е била и остава надежден доставчик на енергийни ресурси за своите потребители и остава ангажирана със задълженията си по договорите", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.  

Песков стига и по-далеч в обяснението - защо Москва иска да й се плаща за синьо гориво в национална валута. А ако България и Полша платят в рубли, доставките ще се подновят. 

"Тази необходимост да преминем към плащане на газ в рубли беше продиктувана от факта, че, както знаете, те ни "блокираха", те откраднаха доста значително количество от нашите резерви и всичко това изискваше преход към нова система за плащане", допълни Дмитрий Песков. 

От своя страна Полша ще търси компенсации. Премиерът на страната увери, че газовите им хранилища са пълни на 76%. 

"Както многократно съм подчертавал, Полша вече се е подготвила да диверсифицира доставките и да получава газ от различни посоки. Дори преди да бъде пуснат Балтийският газопровод, ние ще можем да защитим икономиката си, да защитим домакинствата и поляците от такава драматична стъпка на Русия", посочи премиерът на Полша Матеуш Моравецки.

Вашингтон заяви, че ще помага на европейските страни да компенсират недостига на руски газ. 

"Дори преди руското нападение над Украйна полагаме усилия да увеличим възможностите за доставки на природен газ за онези европейски страни, които са зависими от Русия в това отношение, защото очаквахме доставките да бъдат прекъснати или намалени", каза говорителят на Белия дом Джен Псаки. 

Точно преди месец американският президент Джо Байдън обеща САЩ да доставят на Европа допълнително поне 15 млрд. кубически метра втечнен природен газ, но това е едва 1/10 от количествата доставяни ежегодно от Русия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК