ЕС търси помощ от Африка, за да компенсира вноса на газ за Европа

Проектът за енергийна стратегия включва внос на 10 млн. т водород от възобновяеми източници

03.05.2022 | 10:00 Редактор: Теодора Патронова
ЕС търси помощ от Африка, за да компенсира вноса на газ за Европа

Европейският съюз ще се стреми да засили сътрудничеството с африканските страни, за да помогне за замяната на вноса на руски природен газ и да намали зависимостта от Москва с почти две трети тази година.

Страните в Африка, по-специално в западната част на континента, като Нигерия, Сенегал и Ангола, предлагат до голяма степен неизползван потенциал за втечнен природен газ (LNG), според проектодокумент на ЕС, видян от Bloomberg News. Съобщението за външния енергиен ангажимент се очаква да бъде прието от Европейската комисия по-късно този месец като част от пакет за изпълнение на плана на блока за намаляване на енергийната зависимост от Москва.

27-членният блок иска да се отклони от най-големия си доставчик, след като президентът Владимир Путин нахлу в Украйна. Проектът за енергийна стратегия също има за цел да подготви региона за внос на 10 милиона тона водород от възобновяеми източници до 2030 г., за да подпомогне замяната на газа от Русия, в съответствие с амбициозната зелена сделка на ЕС за излизане от изкопаемите горива и постигане на климатична неутралност до средата на века.

Планът на ЕС да увеличи вноса на втечнен природен газ с 50 милиарда кубически метра и да увеличи доставките на тръбопроводен газ от страни, различни от Русия, с 10 милиарда кубични метра, изисква установяване на отношения с традиционните доставчици на нова основа и разширяване на търговията с нови нововъзникващи доставчици, според документа.

Ключовите стъпки включват пълно прилагане на споразумението със САЩ за доставка на 15 милиарда кубически метра допълнителен LNG през 2022 г. и около 50 милиарда кубически метра годишно до 2030 г. Друга цел е подписването на тристранен меморандум за разбирателство с Египет и Израел за увеличаване на LNG доставки за Европа до лятото на тази година.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК