България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трудно ще има таван на цената на газа, абсурдно е искането на Русия за плащане в рубли

Макроикономистът проф. Ганчо Ганчев не вижда особени възможности за борба с инфлацията

03.05.2022 | 09:34 Редактор: Теодора Патронова

Експерти прогнозират повишаване на цените на природния газ с до 30%.

"Поскъпването на газа ще повлияе негативно, тъй като следва повишаването и на други цени. Плащането на Русия в рубли общо взето няма абсолютно никакъв смисъл и просто прехвърля определени рискове от руската страна към нас, без да създава никаква гаранция, че Русия ще получи някакви пари. Тя е заинтересована да получи именно валута, а не рубли, които може да си напечата. Това е едно малко абсурдно искане, което по-скоро е породено от съображение за престиж, отколкото да има някакъв реален икономически смисъл", коментира макроикономистът проф. Ганчо Ганчев в "България сутрин".

По думите му инфлацията вече е двуцифрена и е много трудно да се предвиди колко ще стане, тъй като не знаем с колко ще поскъпне реално газът. Той обърна внимание, че инфлацията зависи не само от цената на газа, но и от много други фактори. 

"При таван на цените на газа би трябвало да има някакъв източник, който да покрие разликата между ограничената цена на правителството и цената, по която ще купува бизнесът. Тези възможности са много ограничени, тъй като бюджетът вече е на дефицит, едва ли ще може да разчитаме на някакви по-големи приходи. Аз съм скептично настроен относно възможността да бъде поставен таван на цената на газа", заяви проф. Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

Макроикономистът изтъкна, че сме във валутен борд и нямаме много работещи решения за борба с инфлацията, тъй като Централната банка не може да провежда антиинфлационна политика. Той отбеляза, че не вижда особени възможности за борба с инфлацията. Проф. Ганчев подчерта, че е много важно ЕС да има колективно решение. Според него за инфлацията ще бъде много важна политиката на Европейската централна банка, а от гледна точка на взаимоотношенията с Русия и цената на газа е много важна единната политика на ЕС.

"Известно намаляване на цените на газа е възможно, ако се постигне споразумение с Азербайджан за доставки. Според мен е реалистично да очакваме едно нарастване на газа в порядъка на 20-25%. Транспортирането на енергия от Украйна към България би било положително, защото това би могло да позволи да стабилизираме цената на електроенергията на българския пазар. Също така да реекспортираме украинска електроенергия. Това, естествено, би се отразило положително на българската икономика", обясни събеседникът. 

Проф. Ганчев поясни, че в дългосрочен план има доста алтернативи за разнообразяване на доставките на газ, но тези алтернативи зависят от инфраструктурата, която се изгражда в момента.

Той отбеляза, че сега е моментът България да сключи дългосрочни доставки, включително и за втечнен газ, и евентуално да потърси други възможности за транспортиране на газ към страната. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК