Заради скъпите газ и ток - децата може да останат без градини и училища, предприятия са на ръба

Бизнесът ще очаква компенсаторен механизъм

03.05.2022 | 18:50 Редактор: Искра Ангелова

Детски градини и училища са пред затваряне заради скъпите газ и ток. В същото време липсата на яснота около новите цени на синьото гориво поставя все повече предприятия в критична ситуация.

Газът към момента не е спрян. Въпреки това, работодателите се опасяват, че заради високата му цена много предприятия ще са принудени да преустановят дейността си.

"Вълна от фалити, опити на предприятия да прехвърлят по-високата цена в техните цени", заяви Васил Тодоров от БТПП.

От Федерацията на индустриалните енергийни консуматори също се притесняват от разнопосочните сигнали по отношение на очаквания процент ръст. В момента те не са наясно каква е цената, на която ползват синьо гориво. Тя трябваше да стане известна на 1 май. 

Вместо това, утре "Булгаргаз" ще внесе предложението си в КЕВР.

"Ако цената е много висока, да кажем около 35%, както се говореше в публичното пространство, то цената на природния газ ще доближи 200 лв. за мегаватчас", коментира изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов.

Бизнесът ще очаква компенсаторен механизъм, в противен случай са в готовност за протест.

"Ние не искаме да има замразяване, а да има таван. Защото ако се намерят доставки на по-ниски цени, тогава би било неблагоприятно за индустрията", подчерта Найденов.

А училища и детски градини искат увеличение на държавните субсидии за издръжка.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК