Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Политолози: Не предоставят факти за ареста на Борисов, не са изключени предсрочни избори

Коментар на проф. Румяна Коларова и проф. Росен Стоянов

18.03.2022 | 20:04 Редактор: Искра Ангелова

"Цял ден си разказваме какво евентуално е станало и какво евентуално има. Но никакви факти не се предоставят и официално от името на институциите - никаква конкретна позиция не се защитава. Цялото това действие има за цел да всее известен хаос и объркване, то има за цел и отново да засили онова противопоставяне на части от българското общество", каза политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя е убедена, че има част от българите, които смятат, че бившият премиер е виновен, както и друга част от българите, които са убедени точно в обратното.

"От сутринта се занимаваме с интерпретации. Опитваме да се анализираме случващото се на база липсваща информация. Опитваме се да сътворим картината на нашите дефиниции. Нямаше структурирана, предварително обмислена комуникация от страна властта и държавата. Никой не е по-силен от държавата. Този дефицит създаде и възможност за напрежение. Днес се разделихме на про- и анти-", коментира политологът проф. Росен Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Коларова припомни, че в основата е обвинението на Васил Божков.

"Ние разбираме, че в момента полицията зависи от него. Тя е в ръцете на Божков. Онова, което той им е дал, те го използват, за да могат да отчетат на стотния ден от своето правителство, че са повдигнали обвинение на Бойко Борисов. Това е един от онези ходове в политиката, които ние определяме като силни. Правителството може да се окаже хем в губеща, хем в печеливша ситуация", допълни тя.

Според колегата ѝ е проявена смелост и нещо повече от инициатива.

"Въпросът е до каква степен има предварителна подготовка за дълга битка. Интегритетът на основните свидетели е особено важен в съдебния процес. Не защитавам един или друг. Има нещо недобре обмислено и реализирано", категоричен е проф. Стоянов.

Проф. Румяна Коларова смята, че е рано да се говори за предсрочни избори, но за правителствена криза - да.

"Ако тя се задълбочи - ще бъде неизбежно да се сформира нов кабинет. На стотния ден ще се окаже, че мислим за следващия министър-председател. Янев не трябва да мисли за партия, той трябва да мисли дали няма да го харесат за следващия премиер. Не е моментът да се правят партии. Но дори и да се стигне до оставка на кабинета - първата стъпка ще бъде оставка на Бойко Рашков. Той достатъчно големи гафове е направил, но по-голям гаф от това - не може да направиш", посочи тя.

Проф. Стоянов също се съгласи, че не е невъзможно да има предсрочни избори.

"Все по-вероятно става. Местната власт в България е притежавана от ГЕРБ, да не го забравяме. Репутацията на Борисов е ударена безвъзвратно. Може би е време за ново лидерство в ГЕРБ", добави той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК