Борисов – в ареста за изнудване, европрокуратурата не е замесена

Експремиерът, Горанов и Арнаудова прекараха нощта зад решетките

18.03.2022 | 17:55 Редактор: Здравко Черкезов

Бойко Борисов е арестуван заради сигнал за изнудване, а делото ще се разследва от българската, а не европейската прокуратура. Няма официална информация кой е изнудваният, но според финансовия министър Асен Василев това е намиращият се в Дубай Васил Божков

Рано сутринта Бойко Борисов беше посетен от адвоката си, който разказа как експеремиерът е прекарал нощта в ареста.  

"В клетката на пейката. Нито е имал легло да лежи, нито фотьойл. Дървена пейка", оплака се адв. Менко Менков. 

Борисов е задържан по разследване за изнудване, потвърдиха и от българската прокуратура, които получиха информация за ареста едва днес – по факс.

"Досъдебното производство е образувано за престъпление извършено в периода от 2014 – декември 2019 г. СГП е уведомена и за задържане по реда на ЗМВР (за срок до 24 часа) на лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

От държавното обвинение обаче изключват в разследването да участва европейската прокуратура.

"Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в  него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение", пишат от прокуратурата.

От МВР отказаха да коментират ареста. Силовият министър Бойко Рашков напусна Народното събрание след парламентарен контрол без да се спре пред медиите, а пътят му към изхода осигури кордон от депутати – от "Продължаваме промяната".ю

Премиерът обаче подкрепи действията на МВР.  "Това е единственият начин в България да имаме промяна когато недосегаемите вече не са над закона. И това, което се случи е точно това", коментира Кирил Петков.

И обясни, че е дал показания по разследването срещу Борисов, Горанов и Севдалина Арнаудова. 

"Това, което ме разпитваха – и за моите разговори с Кьовеши, и за доклада от МФ, който свързва дейността под МФ на одитната агенция с еврофондовете. Тоест имаме явни факти, които показват, че под Министерството на финансите, когато Владислав Горанов е бил, има явни факти, които дават да се вижда, че контролът най-вероятно не е бил там", посочи премиерът.

На запитване на Bulgaria ON AIR от европейската институция отговориха: "На този етап не можем да коментираме събитията в България. Ако нещо се промени, ще говорим за това публично."

По-късно пред "24 часа" говорителят на европейски обвинител номер 1 Лаура Кьовеши потвърди за акцията, но не посочи информация за извършени арести.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Българи
преди 2 години
Нормално е прокуратурата да откаже като се има напредвид че практически е невъзможно да бъде ограбиха България без съдействие от страна на конпирани прокурори. Сигнализирай за неуместен коментар