Досега Борисов е разпитван общо 5 пъти, откъде тръгна конфликтът му с Божков?

За първи път лидерът на ГЕРБ беше привикан във ВКП през 2013 година

18.03.2022 | 18:44 Редактор: Искра Ангелова

До момента Бойко Борисов е разпитван общо 5 пъти. За първи път лидерът на ГЕРБ беше привикан във Върховната касационна прокуратура през 2013 година след изтекли аудиозаписи от дома му в Банкя със земеделския министър от първия кабинет на Борисов - Мирослав Найденов и градския прокурор Николай Кокинов. Тогава Борисов излезе от Съдебната палата с думите, че не е бил на разпит, а на разговор.

През 2016 година той се яви в Националното следствие по образуваното дело за внос на турски ваксини у нас.

4 години по-късно Борисов беше разпитан в Спецпрокуратура по данни за комуникация с подсъдимия русенски бизнесмен Пламен Бобоков.

През 2021 година Борисов беше привикан и в сградата на "Националната полиция" заради сигнал за заплаха. Тогава пред главната дирекция също се проведе протест на членове и симпатизанти на ГЕРБ, който беше в подкрепа на лидера им.

Последният разпит на експремиера беше само преди месеци - отново в Националната полиция. Поводът този път бяха снимките от спалнята му с кюлчета злато и пачки евро в нощното шкафче, изтекли през 2020 година. 

А в последните години най-голямата битка на Борисов беше срещу обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който все още се укрива в Дубай.

Минути след задържането на бившия премиер Бойко Борисов, Васил Божков написа във Facebook: "2 години Гешев правеше всичко възможно да отърве съратниците си, след като дадох неоспорими доказателства за най-големия рекет в историята на България. След сигнала ми и показанията пред Европейската прокуратура от последния месец, днес най-накрая арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. Истината винаги излиза наяве." 

В една студена януарска сутрин на 2020 България е разтърсена от новината за обиски в офисите на "Нове Холдинг" и "Националната лотария" - компании на най-богатия българин Васил Божков, чието състояние се оценява на 3 милиарда лева. Събитията заварват хазартния бос в Дубай.

"Имах железен принцип, никога не се поддавах на рекет и изнудване. 2014 г. наруших този принцип. Поддадох се на изнудване от управляващата хунта", заяви тогава Божков.

Първоначално прокуратурата повдига седем обвинения, впоследствие те нарастват до 19, включително за ръководство на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, данъчни престъпления, пране на пари, убийства и изнасилвания. Божков е обявен за издирване чрез Интерпол.

От Дубай той активно се изявява в социалните мрежи. И остро критикува българските власти, наричайки ги "хунта". Твърди, че е бил подлаган на системен рекет от правителството на Бойко Борисов.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК