Задкулисие и паралелна държава: Силни думи от политическите лидери след арестите

"Най-накрая влязохме в Европа", заяви министърът на финансите Асен Василев

18.03.2022 | 13:55 Редактор: Жаклина Иванова

Часове след арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, напрежението в НС ескалира.

"Най-накрая влязохме в Европа", каза вицепремиерът Асен Василев. Според него основен мотив за ареста на Бойко Борисов е сигналът на обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

"Изглежда, че се действа по сигнала на Васил Божков и по доклада на Агенция държавна финансова инспекция от миналото лято. Тогава агенцията установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 милиона лева, заради бездействието на Комисията по хазарта, която беше на пряко подчинение на Владислав Горанов. Това беше изпратено от служебния кабинет на прокуратурата и не бяха предприети никакви действия", обясни Василев.

Според вицепремиера Корнелия Нинова, членовете на кабинета не са разполагали с предварителна информация за акцията, но партньорите във властта очакват съдебен процес.

"Управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов беше задкулисие и паралелна държава. Още пред 2017 г. обявихме, че се крадат 10 милиарда лева. През последните 5 г. многократно внасяхме конкретни сигнали до българската и европейската прокуратури със съмнения за корупция и искахме разследвания по тези случаи", заяви тя.

От мнозинството в парламента подкрепиха полицията при арестите на бивши управляващи и настояха за действия в рамките на закона.

"Спекулации няма да правя. Ще поясня, че очаквам българските органи да свършат своята работа законосъобразно", посочи министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

"Всички разчитаме, че ще има ефект. Трябва да покажем, че никой не е над закона, нулева толерантност към корупцията. При арестите нямаше показности, за които сме имали санкции от Страсбург", изтъкна председателят на НС Никола Минчев.

"Не съм нито от МВР, нито от прокуратурата. Нямам вътрешна информация. Законите са такива, каквито са. Огромна част от тези закони бяха приети от ГЕРБ", каза Тошко Йорданов от ИТН.

"Прокуратурата и към момента се оглавява от човек, който е в много близки отношения с ГЕРБ. Иван Гешев очевидно беше подкрепян от партията с надеждата да си осигурят неговата готовност да си затваря очите и да им дава имунитет", отбеляза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Опозицията обаче видя репресии и заговори за нови рискове.

"Аз бях арестуван преди 2 години. Притеснява ме повече обаче това, че България може да се окаже замесена във военен конфликт. "Възраждане" няма да го допусне", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

На тези обвинения властта отговори.

"Държавата не може да даде един пирон без подпис на финансовото министерство. В министерството не е постъпвало такова искане, под никаква форма, за никакви оръжия", уточни Василев.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК