Опозицията скочи на управляващите в НС, хвърчаха плюнки и обвинения (ОБЗОР)

След обявяването на декларацията си за среднощните арести, депутатите от ГЕРБ напуснаха залата

18.03.2022 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Среднощните обиски и арести се превърнаха в най-обсъжданата тема в Народното събрание и в повод за словесни нападки. Стигна се и до сблъсъци пред парламентарната трибуна. 

С вербални сблъсъци и окупирана парламентарна трибуна започна пленарният ден. Чуха се и реплика "Само не ме плюй".

С декларация най-голямата опозиционна партия ГЕРБ осъди действията предприети срещу нейния лидер.

"Снощи беше извършено покушение срещу демокрация. Беше направен опит да бъде разрушен един от базовите консенсуси за отказ от политическо насилие. Хлябът е скъп, а зрелищата засега - безплатни", каза депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

Управляващите също се включиха в дебатите. "Ние, депутатите от "Продължаваме промяната", се обръщаме към обществото - законност ред и реална борба срещу корупцията", заяви Андрей Гюров.

Последва изказване от БСП, което доведе до нова реакция от страна на ГЕРБ. 

"Хора, които 12 години упражняваха насилието като форма за управление, днес казват, че е нарушен консенсуса за ненасилие", заяви Георги Свиленски от БСП.

Последваха призиви "оставка".

"Вашият страх, че веки един то вас е съпричастен към това, което се случва, ви води до това да искате оставка", отговори Свиленски.

За да бъдат успокоени страстите беше дадена 15 минутна почивка. След възобновяване на заседанието в дискусията се включиха и ДПС.

"Тя промяната днес продължава в по-лоша посока. Чухме, че никой не е над закона, цитат от Борисов, от Цветанов, сега от "Продължаваме промяната". Нищо ново под слънцето. Дойдохте на власт с нарушаването на Конституцията на Република България", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

След обявяването на декларацията си, депутатите от ГЕРБ напуснаха залата. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК