Костадинов: Не ни уплаши репресивният натиск на властта, 37 депутати не ни стигат, целта е да сме първи

Три сценария за бъдещи коалиции посочи лидерът на "Възраждане"

05.04.2023 | 10:31 Редактор: Елеонора Танева

Единственият кабинет, който ще подкрепим, е такъв с мандат на "Възраждане". Не се влияем от пропагандните клишета, не могат да ни уплашат репресивните натиски на властта и на апаратния режим. Това заяви лидерът на партията Костадин Костадинов. 

"Ако третият мандат бъде връчен на нас, ние ще представим кабинет, достатъчно ярък и публичен, за да стане ясен потенциалът на "Възраждане" да управлява България", заяви Костадинов.

Той посочи, че на изборите българските граждани не са успели да решат политическата криза. Добави също, че 37 народни представители не задоволяват партията, а целта на "Възраждане" е да бъде първа политическа сила.

Костадинов посочи три варианта в сегашното НС при тези резултати от вота: "Коалиция ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС може да направи правителство с мандати, които надхвърлят 130. Но след вчерашното изказване на "Продължаваме промяната" това изглежда невъзможно. Вторият вариант е ПП-ДБ с БСП, ИТН и добавка от ДПС. Третият е ГЕРБ с ДПС, ИТН и БСП".

Лидерът на "Възраждане" очертава два варианта за бъдещето на ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

"Или да направят правителство и да ги бият техните избиратели, или да не направят и да ги бие американското посолство. Дилемата е тежка и да отидем на избори доста скоро", прогнозира Костадинов.

Костадинов подчерта, че партията му е получила голяма подкрепа и в чужбина, основно в Испания, Италия, Великобритания, Канада. Според него, ако го нямаше гласуването в Турция, ДПС щеше да загуби 50 000 гласа.

"Радвам се, че успяхме да намалим влиянието на ДПС, направихме всичко възможно да обясним на хората, които гласуват за тази формация, че имат избор и могат да изберат свободата в лицето на "Възраждане". На тези избори ДПС регистрира спад, който е доста повече от реалните 2 000 гласа. Хора, които не знаят къде е България на картата, хора на които така им е наредено, отиват да гласуват, не трябва да определят българската съдба", коментира лидерът на "Възраждане".

Не се размина и без напрежение на първата пресконференция на "Възраждане", след като лидерът на партията не пожела да отговори на въпрос на ютубъра Любомир Жечев, присъстващ на брифинга. 

"Нека не допускаме разни хора да правят скандали", призова Костадинов.

Това не е първият път, в който се стига до ескалация на напрежението по време на брифинг на "Възраждане". През октомври Костадинов прекъсна своята пресконференция, след като опита му да изгони журналист от "Дневник" беше неуспешен. В края на предизборната кампания пък репортерът от БНТ Цвета Стратиева- Флора е изгонена от мероприятие на партията при закриването на кампанията.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)