Цветанов: Градиха не "червени линии", а огромни зидове, няма шанс за коалиция

"Всички кампании по време на последните 2 избора бяха на базата на взаимното отрицание", отбеляза бившият министър

04.04.2023 | 20:58 Редактор: Петя Кръстева

Каква е поуката от изборите и има ли шанс за кабинет?

Смятам, че ще се направи опит за съставяне на правителство, но не е ясно в каква конфигурация. От днес има 9 смени на посланици, което показва, че таймингът на служебния кабинет изтича. Каквато и да бъде конфигурацията на едно бъдещо управление, то ще бъде нестабилно. Единственото, към което могат да се призоват партиите, е да има 5-6 водещи приоритета, за да може да се възползваме от европейската солидарност, да приемем бюджет за 2023 г. и да се очертае хоризонт на правителство, не по-дълъг от 10-12 месеца. Това заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му фактът, че от ЦИК са пропуснали да преброят резултатите от 11 секции в чужбина, означава, че някой от тях трябва да поеме отговорността за грешката.

"Не е изключена възможността в тези избори да са проведени доста манипулации. Хартиената коалциия даде възможност да се тества системата във връзка с предстоящите местни избори. ПП-ДБ не успяха да отворят желаната периферия, а се получи механичен сбор между две формации и N на брой организации, но те нямат електорална тежест", отбеляза той. 

Според Цветанов правоохранителната система не е свършила своята работа - "не е имало анализ за уязвимите места, където може да се осъществи контролиран или купен вот".

"Вниманието трябваше да се насочи към Варна, Хасково, Монтана, Видин и Враца. На тези избори в 11 700 секции у нас нямаше необходимият контрол от реално подготвени членове на СИК. В някои от тях имаше хора, свързани с ГЕРБ и ДПС", смята гостът. 

Пред Bulgaria ON AIR бившият министър подчерта, че "2 плюс 2 можеше да прави 5, ако имаше широка коалиция".

Цветанов коментира и предстоящата битка за местния вот. По негово мнение няма как следващият кмет на София да бъде от ГЕРБ.

"Всички кампании по време на последните два избора бяха на базата на взаимното отрицание. Издигнаха се не "червени линии", а огромни зидове, които няма как 24 часа след изборните резултати да доведат до коалиционен формат", прогнозира гостът. 

Той обобщи, че увеличаващият се брой на гласоподавателите, отбелязали, че не подкрепят никой, означава, че политиците се "отдалечават от възможността да представляваме българските граждани, заради което трябва да се търси решение за намаляване на напрежението между партиите".

"От ГЕРБ направиха максимума в тази кампания, постигнаха резултат с 30 000 повече спрямо предходните избори. Важното обаче е какво ще се случи през предстоящите няколко седмици. Трябва да се търси вариант за програмно правителство  с мандат по определени теми", заключи Цветанов.

Гледайте целия разговор във видеото.