Корекцията на ЦИК няма да промени резултата, но ще събуди недоверие

Това е прецедент, заявиха проф. Росен Стоянов и Нидал Алгафари

04.04.2023 | 20:44 Редактор: Вяра Димова

С принципи или без принципи - какви са възможните коалиции? 

Едва ли ще обърнат резултата, но могат да объркат нечии други сметки по-назад в класацията. Има преразпределение, тъй като нямаме избирателен район "чужбина", гласовете се разпределят. Това е гаф, който е прецедент. Очаквам не толкова валежи на политически оставки, колкото известна промяна в начина, по който се конструира този професионален независим орган. Така политологът проф. Росен Стоянов коментира в студиото на "Денят ON AIR" съобщението от ЦИК за секциите, които не са влезли в резултатите.

Според пиар експертът и писател Нидал Алгафари нищо няма да промени резултатът.

"Това хвърля недоверие в изборния процес в държавата. Ако отидем на още едни избори, скоро хората няма да искат да гласуват. Трябва да излязат с логични обяснения, иначе оставаме с тежкото съмнение, че има манипулация", посочи Алгафари пред Bulgaria ON AIR.

Когато има такъв прецедент и той е гласно обявен, не може да не си помислим, че дори и в предишни избори се е случило нещо подобно, коментира проф. Стоянов. 

"Целия позитивизъм искаме да предадем, за да не се нажежава допълнително обстановката. Все повече хора се демотивират. Институциите направиха така, че масата хора да няма доверие в тях. Проблемът е в институционалността и държавността", смята политологът.

Алгафари коментира мълчанието след изборния вот и изказването, което дойде от "Продължаваме промяната - Демократична България", че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. 

"Преди да се изкажат от "Продължаваме промяната - Демократична България" може би са имали варианти, при които са очаквали или водили разговори. В момента, в който излязоха и казаха твърдо, че няма да подкрепят партия ГЕРБ, означава, че се запъват за пореден път като магарета на мост. Не допринасят с нищо добро за държавността, стабилността. Ако "Продължаваме промяната - Демократична България" бяха подкрепили ГЕРБ щяха да са и опозиция, и във властта. Трите партии на статуквото заедно, може би със Слави, може и без него, да направят правителство поне до местните избори", призова пиар експертът.

Проф. Стоянов изтъкна заявка на Христо Иванов за възможен вариант. "След като казаха първата стъпка, че няма да подкрепят онези, които по право получават първия мандат, предполагаме, че трябва да кажат и варианта, който биха предложили", обясни политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.