Преференциалният вот: Кирил Петков е най-харесван, Борисов победи Хазарта

Най-много размествания има при ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България"

04.04.2023 | 13:42 Редактор: Вяра Димова
Преференциалният вот: Кирил Петков е най-харесван, Борисов победи Хазарта

Преференциалния вот не само усложни отчитането на изборните книжа, но и размести листите. Най-много преференции са реализирани в листите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България", отделни случаи се наблюдават при БСП, ДПС и "Възраждане", а в листите на "Има такъв народ" няма размествания заради личен вот.

Това показват данните на Централната избирателна комисия. Очаквано едни от най-интересните преференции бяха в т.нар. лидерски битки

С най-много преференции сред лидерите на вота на 2 април е Кирил Петков - над 11 000. Славена Точева не е партиен лидер, но е лидер за избирателите. Само във Варненско дамата печели над 10 000 преференции. На предходните избори тя отново беше рекордьор.  

В 25-и избирателен район в София, където е т.нар. лидерска битка, личните гласове за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов този път са повече от предпочитанията за рапъра Христо Петров - Ицо Хазарта. Това е така, въпреки че битката в района се печели от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Сега Петров е събрал 9175 гласа, а за Борисов те са 9504. На вота през октомври резултатът беше обратен - Петров беше с 8210 гласа, а Борисов - с девет по-малко. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък е събрала само 2005 гласа в софийския район.

В 24-и избирателен район в София съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов е лидер по брой преференции в района - 7827 гласа. Водачът на листата на ГЕРБ - СДС Тома Биков е събрал 4370 гласа. След него с 5319 гласа се нарежда Лена Бориславова. Таня Андреева също е събрала голям брой преференции (2629), но не успява да прескочи 7-процентната бариера, за да мине напред в листата и ще остане извън парламента.

В 23-и избирателен район в София преференции реализират "Продължаваме промяната - Демократична България" и БСП. Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов събира 8562 гласа, като се нарежда  непосредствено след водача Кирил Петков, който има рекордните 11 728 лични гласа. Надежда Йорданова е трета по брой преференции, но значително под прага от 6000.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Стойчо
преди 1 година
Демек за Христо излиза най-нехаресван, с най- много избиратели хахах Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Генчо
преди 1 година
А Христо Иванов харесва ли го някой? Май няма заблудени, хаха Сигнализирай за неуместен коментар