Мутафчиев: БСП не трябва да влиза в коалиция, нужна е промяна - още от ръководството

Ако се направи експертно правителство, то ще е временно, до изборите през есента, прогнозира бившият министър на транспорта

04.04.2023 | 21:15 Редактор: Елеонора Танева

Нинова не е доволна от резултатите на БСП, но пък не левицата показала, че е жива.

"Ниският резултат показва, че сме се вторачили в несъществуващи проблеми, а не сме насочили погледа си към съществуващите. Ако БСП имаше ясна позиция какво ще предложи на гражданите, а не само да преживеем кризата, резултатът щеше да е по-голям. Ако имаше план в левицата, щеше да има по-високи резултати", коментира бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него не е имало заговор срещу левицата - нито от президента, нито от вътрешната позиция.

"Нека ръководството на БСП се съсредоточи в проблемите, защо е в позицията на малка политическа сила. Защо левицата е представена само от 23-ма народни представителя от 240. Ако няма отговори на проблемите, ще продължаваме да стоим в политическата стагнация, в която са всички политически партии", допълни Мутафчиев.

Пред Bulgaria ON AIR той определи като "несериозни" призивите на Нинова отцепниците от БСП да се върнат.

"Тези дразги вътре в БСП трябва да се спрат и да се започне от ръководството на партията, трябва да има принципи, на които да изграждаме лявата политика", призова гостът. 

По думите му в левицата трябва да се замислят защо толкова техни привърженици се припознават в други партии.

"Лявата идея не е близко до хората и това е основният дълг на бъдещата обединена левица - да покаже какво означава лява политика", добави Мутафчиев.

Бившият министър е убеден е, че БСП не трябва да влиза в никаква коалиция в 49-ото НС. Това би донесло повече гласове на следващите избори. Песимист е за създаване на правителство, особено с дългосрочен хоризонт.

"Каквото и правителство да се направи, някои политически сили ще бъдат обезличени, "Промяната" няма да е промяната, ако работи с ЕГРБ в едно и също правителство. Ако се направи експертно правителство, то ще е временно, до преди или след местните избори, трудно е да се правят два избора в едно", прогнозира Мутафчиев. 

Гледайте целия разговор във видеото.