Нинова: Планът за убийството на БСП се провали, но не сме доволни от тези 9%

"Левицата" е планирана и добре организирана, подплатена с много финанси", каза лидерът на БСП

04.04.2023 | 15:07 Редактор: Искра Ангелова

"Това мълчание, което е втори ден, ни кара да дадем своята пресконференция. Най-вече да благодарим на българските граждани, които гласуваха. Да благодарим на нашите структури, кандидати, Национален съвет - всички, които ни подкрепиха, всички, които бяха активни в една много хубава кампания за БСП. Срещнахме се с десетки хиляди хора", заяви лидерът на БСП на извънреден брифинг на партията.

Тя припомни, че партията приблизително запазва предишния си резултат: "Искам да припомня как започна кампанията и как през цялата кампания вървеше една добре организирана и манипулативна кампания срещу БСП."

Нинова цитира и няколко изказвания: "БСП е в агония", "Левицата" има шанс да мине 4-те процента и да влезе в парламента", "Левицата ще помете БСП", "Възможно е да се стигне до тежък срив, който да попречи на БСП да мине 4-процентната бариера".

"През цялото време се внушаваше, че БСП е приключила като партия. Е, планът за убийството на БСП този път се провали. Не за пръв път ни се случва да ни се създаде партия-двойник в последните 2 години. Този път беше "Левицата" - планирано, организирано, подплатено с много финанси - стотици хиляди левове вече публикувани за кампанията им. С подкрепата на служебния кабинет на много места областни управители, назначени от президента Радев, работеха за "Левицата", подчерта още лидерът на БСП.

По думите ѝ са били използвани и държавни служители.

"Какъв е резултат от това? "Левицата" е под черта, а БСП успя да съхрани досегашния си резултат. Това, за което бяха създадени, е не да влязат в парламента, а да вредят на БСП. Постигнаха го, защото част от тези 50 000 гласа са гласове на БСП, но истинската автентична лява партия е БСП и коалиция "БСП за България". Тези врачки и баячки ги слушаме от сутринта по същите телевизии да внушат, че БСП ще прави правителство с ГЕРБ, ДПС, всякакви варианти чухме. Искам да ги помоля да спрат да говорят от името на БСП - още повече, че някои от тях не са виждали жив социалист през живота си", отсече Нинова.

Тя поясни, че след стартиране на парламента БСП ще направи вътрешнопартийно допитване как да се държи парламентарната група - да влиза ли в правителство, да подкрепя ли някого, да стои ли в опозиция, като това ще го решат само и единствено членовете на БСП.

И призна, че не е удовлетворена от 9-те процента на вота: "Тези 9% не ни удовлетворяват. Да не мислите, че плуваме в розови облаци. Ще работим оттук нататък за повишаване на резултата."

"Оттук нататък ще работим за повишаване на резултата, като този път анализът ни ще бъде различен - ще го направим област по област, а не национален, както досега, защото имаме 10 области, в които сме повишили резултата спрямо предходните избори. Има и области, в които сме понижили резултат. Всяка област е специфична, листата е била специфична, водачите - различни", обясни лидерът на левицата.

Корнелия Нинова е категорична, че партията ще разговаря с всички - както досега.

"Показахме в парламента, че може да разговаряме с всички и ще ги информираме какво решение е взела партията. Разговори на ръководството или някакви задкулисни - няма да има", добави тя.

Кристиян Вигенин също не пропусна да благодари на всички, които са подкрепили левицата на изборите: "Резултатът ни в Ямбол е повишен спрямо предходните избори, това се дължи на силните партийни структури, на единодействието, което успяхме да постигнем."

Борислав Гуцанов сподели, че огромен проблем са хората, които не са отишли да гласуват и партията ще се опита да разговаря с тях.

"По данни досега на хартия са гласували 1,2 млн. души, на машина - 1,5 млн. За партията ни на хартия са гласували 114 750, на машина - 111 133. Националната извадка, която е 50/50, се повтаря и в БСП. За нас е важно, че дадохме възможност за избор. Това ни беше първата цел. Да, не се оправда очакването за рязко повишение на избирателната активност, тя е повишена само с процент горе-долу", обясни Нинова.

Тя смята, че служебният кабинет се е провалил с 2 неща в изборния ден.

"Първото е осигуряването на видеонаблюдение във всички секции - пълен провал. Първо - вместо камери, се закупиха телефони. Видяхме как това видеонаблюдение на места не сработи. И вторият е, че служебният кабинет не осигури необходимите паравани. Прехвърли тази отговорност на общините, но те нямат финанси, защото нямаме бюджет. А по отношение на темата за правителство - трябва да дадем думата на първия, а не само три дни да седиш и да мълчиш, и да се чудиш какво да правиш, а след това и на втория, така че ще изчакаме победителите", възмути се Нинова.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.