Радев каза кога ще свика НС: Най-важният резултат от изборите е, че ще имаме парламент

"Вярвам, че партиите вече са в диалог", заяви държавният глава

04.04.2023 | 13:53 Редактор: Искра Ангелова

Възможно е сградата на Съединението да отвори врати още преди Великден. Заявката даде президентът Румен Радев. Поредното, 49-то Народно събрание, ще бъде свикано веднага след като ЦИК официално оповести списъка с новите 240. 

Новият парламент ще бъде свикан скоро, мандатите за съставяне на кабинет няма да бъдат бавени. Това каза държавният глава в Пловдив. Най-важният резултат от тези избори е, че ще имаме парламент, и се надявам този парламент да заработи по-скоро, защото България не може повече да чака. Нуждаем се час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде устойчиво решение на политическата криза, като формира консенсусно мнозинство около ясни политики и цели, и излъчи устойчиво и работещо редовно правителство. Това заяви президентът Румен Радев в Пловдив.

В отговор на въпрос за това кога ще свика първото заседание на новоизбраното Народно събрание, държавният глава заяви, че ще издаде указа за свикването на парламента веднага, след като изтече законово установената процедура и ЦИК обяви поименния състав на Народното събрание. Радев припомни, че след предходните парламентарни избори е дал много време на политическите сили за преговори с цел те да постигнат разбирателство, като загърбят острата предизборна реторика. Вместо това партиите са изявили претенции, че президентът иска да управлява със служебно правителство и затова разтяга процедурата.

"Надявам се, предвид проблемите в сигурността, политическите партии да загърбят най-сетне пустословието по отношение на модернизацията на Българската армия, да погледнат съвсем трезво и всеобхватно на превъоръжаването, с грижа за хората в армията, за тяхната мотивация и подготовка", посочи още президентът Радев.

Държавният глава е категоричен, че партиите трябва да се обединят около приемането на държавния бюджет: "Това е първостепенната задача, която трябва да свършат и да дадат отговор на наболелите финансови въпроси."

Като един от приоритетите посочи приемането на промените в ПВУ.

Президентът поздрави институциите, ангажирани с провеждането на изборите - Централната избирателна комисия и изборната администрация, МВР и службите за сигурност, за гарантирането на устойчивост на изборния процес, честност и сигурност както на вота, така и на гражданите.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR