Писател: Властта остана единственият бизнес, партиите са най-големите тайни общества

Президентска република обслужва сюжетната линия на САЩ, коментира Димитър Недков

04.04.2023 | 20:10 Редактор: Елеонора Танева

Стигнахме до падението на българската политическа мисъл, виждаме самоубийство на българския парламентаризъм. Отива към трагикомизъм тази ситуация. Това заяви писателят Димитър Недков в студиото на "Денят ON AIR". 

Той определи предизборната кампания в жанра "площадни монолози". По думите му се вижда как политиците са загубили увереността в себе си и се борят единствено за оцеляване в очите на собствения си електорат.

"Видяхме, че изчезнаха общите планове в кадрите, широкоъгълният обектив трябваше за времената, когато площадите и залите бяха пълни", подчерта писатeлят с акцент върху малобройните събирания на привърженици в предизборните кампании. 

Той вижда трайно установен политически модел у нас, контролиран от глобалната пария на О`Браян.

"Властта остана единственият бизнес в нашата държава. Докъде е стигнало моралното падение - спечелил си изборите, орева орталъка в предизборната кампания да гласуват за теб и 3 дни мълчиш", коментира Димитър Недков пред Bulgaria ON AIR.

Писателят заяви още, че партиите у нас са "най-големите тайни общества": "Никой не ги знае, излизат на избори и казват - "аз имам решение на този въпрос" и след това се оказва, че решението се взима от някой друг, някъде другаде".

Гостът посочи, че ролята на президента Румен Радев в последните години също е съществена.

"На политическата сцена със свой проект излезе и президентът. Той се усети доста по-късно как го подтикнаха да признае бащинство върху "Продължаваме промяната", която трябваше да измести и извади от играта другата страна на собствения си образ - ГЕРБ. Защото на ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДБ генезисът им е все в една и съща инженерингова лаборатория. И тук, намесвайки се, президентът настъпи с негов политически проект, който се нарича президентска република", каза още Недков.

Писателят добави, че президентска република обслужва сюжетната линия на САЩ.

"Новият посланик е човек, расъл като дете и съзрял по време на Виетнамската война. Той пристига с две основни задачи - темата на "пролетния бал на пълнолунието", който трябва да устрои - искате, не искате, България ще бъде въвлечена във война. Искате, не искате, за да победим в хибридната война с Русия от Прибалтика до вас ще заработят комисии за разследване на антиамериканската дейност", коментира писателят.

Прогнозата му е че, поне 10 г. ще продължи конфликтът Русия-Украйна и ще доведе до взаимно изтощение.

Гледайте целия разговор във видеото.