Административен Ад: Липсата на адекватно обучение измъчи участниците в СИК-овете

Срещнали проблеми с преброяването, ваденето и  видеонаблюдението

04.04.2023 | 18:40 Редактор: Петя Кръстева

Изборни протоколи като многотомници, объркани и неточни методически указания - в това се "спъна" обработката на бюлетините от вота. Според експерти "рецептата" за изход от ситуацията е промяна в обучението на изборната администрация и методологията, по която се попълват резултатите от вота от членовете на избирателните секции.

Протоколи от 18 страници и куп аритметични грешки превърнаха изборната нощ в изпит за редица членовете на секционни избирателни комисии в страната. Всяка неточност в изборните протоколи е обяснима, съответно и простима, тъй като за изборна нощ от над 10 часа те обучават броени минути.  

"В България няма обучение на изборната администрация. Провежда се такова за 2 часа. Един час ви разказват пожарникаря, полицая. Сега Путин ни прати някакви на по 17 години да ни взривяват, предполагам че и там е отишъл един час", коментира изборният експерт Стоил Стоилов.

Някои от участниците в СИК-овете признават, че са имали проблеми с преброяването, ваденето и  видеонаблюдението - устройството не е стартирало.

"Големият проблем е наличието на хартиени бюлетини. Все едно ние да имаме асансьор в блока, да живеем на първия етаж и да се катерим по стълбите. Това е абсолютно безумно", смятат те.

Освен двойното броене на хартиени бюлетини и от тези от машина, объркване при попълването на изборните книжа създава и точното отчитане на неизползвани бюлетини. Според инструкциите у нас те се попълват след отварянето на урните. 

"В целия свят графата "неизползвани бюлетини" се попълва преди да се отвори урната, защото това са пари, които могат да влязат в урната и да променят резултата. Българските обучители обаче казват "това ще го попълните накрая". Правят го, за да щипнат няколко неизползвани бюлетини, да се направят невалидни", обобщи Стоилов.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.