ЦИК е длъжник на обществото, твърди бивш шеф на Централната избирателна комисия

Стефан Манов от Обществения съвет посочиха два мита, които според него са рухнали

04.04.2023 | 14:16 Редактор: Тодор Петров

Заради смесения вот на изборите на 2 април се стигна до стотици сгрешени протоколи. Видеозаснемането също в голяма степен не сработи.

"Имайки предвид, че съществените промените в Изборния кодекс бяха направени в 12 без 5, като цяло ЦИК се справи доста добре с работата си и организацията. Отчитането на изборния резултат беше добре организирано", заяви бившият председател на ЦИК Ивилина Алексиева-Робинсън в предаването "Директно". 

Тя посочи, че честността на вота се гарантира от много различни от видеонаблюдението механизми. 

"ЦИК и другите органи можеха да вложат малко повече мисъл в това, което се прави - да има време да се обучат секционните избирателните комисии. В този смисъл ЦИК е длъжник на обществото, защото не успя със съвместна работа с другите органи, а не с прехвърляне на отговорността", коментира още бившият шеф на ЦИК пред Bulgaria ON AIR.

Алексиева-Робинсън изтъкна, че много малко машини са минали през тестване и сертификация. Тя отбеляза, че отправя критики, но това са научени уроци и е време в по-спокоен тон да се направи задълбочен анализ на проблемите.

"Много избиратели се чувстваме употребени от политиците, които за пореден път ни вкарват в някаква игра, различна от целта, за която ние ги избираме", настоя гостът в студиото.

Ивилина Алексиева-Робинсън не смята, че е грешка връщането на гласуване с хартиена бюлетина, като по този начин са покрити и международните стандарти. По думите ѝ има български експерти, които могат да представят решения на проблемите в изборното законодателство.

Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК смята, че се е спукал огромният балон, че машините са отказали хиляди избиратели, а хартията ще ги върне.

"Вторият голям мит, който рухна, беше, че видеонаблюдението ще ни покаже коренно различна картина. СИК-овете се справят някак и произвеждат един сравнително честен резултат. Политическите сили трябва да върнат обратно 100% машинен вот за местните избори през 2023 г.", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Манов изрази съжалението си, че ЦИК и РИК не са популяризирали в по-голяма степен електронния протокол. 

"Не е вярно, че някой е лишен от вот - неграмотността не е повод за придружител в тъмната стаичка. Не мисля, че машините създават по-голяма трудност от хартиеното гласуване", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.