Избори 2023: Хартията бъгна машините, 50% от СИК не "подкараха" видеонаблюдението

Следващите избори ще бъдат по-сложни, машините трябва да броят автоматично, категорични са Цветелина Пенева и Ваня Нушева

03.04.2023 | 08:58 Редактор: Елеонора Танева

Забавяне в обработването на изборните протоколи и много грешки при изчисленията.

"Когато зачеркнахме функцията на машините да обработваме машинно резултата, ще виждаме тези гледки, не е нормално да имаме толкова усложнен изборен процес. Освен да се броят машинно гласове, се броят и преференции. Снощи приключих изборния ден в секция в столичния квартал "Христо Ботев". Имаше 120 гласували при 700 избиратели в списъка. Отне повече от 2 часа на комисията да преброи и отчете резултатите. Предимството беше, че след попълването на резултатите те използваха страницата за проверка и още преди да тръгнат за РИК ги коригираха. В РИК обработката на нередовен протокол от СИК отнема повече от час", коментира членът на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева пред "България сутрин".

Тя разкритикува честите промени в Изборния кодекс, които усложняват процеса и объркват членовете на СИК.

"Не трябваше да зачеркваме сумирането на резултатите от машината, това доведе до свеждането на машините до принтер. Изборният кодекс се прекрои на 30 декември миналата година. Нямаше техническо време, отговорност трябва да се търси от фирмата, ангажирана с техническото обслужване и лицата, които твърдяха, че термохартията отговаря на спецификацията", добави Пенева.

Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" също е категорична, че вина имат и депутатите, променили Изборния кодекс.

"Основната вина трябва да понесат народните представители. Всички дребни технически проблеми, които се появяваха, бяха свързани с машини, които блокират заради хартията. При блокиране на машината изписваше надпис "грешка при нарязване на бюлетините". Този път те са много по-дълги, хартията беше по-дебела и по-груба. Когато се импровизира в последния момент, дава грешки", категорична беше Нушева пред Bulgaria ON AIR.

Друг проблем, който и двете посочиха, е видът на тъмните стаички - без инструкции от ЦИК и импровизации от страна на СИК. Имало е секции, в които се е виждало как избирателят попълва хартиената бюлетина. 

Очакванията са отговорностите за проблемите да бъдат прехвърляни като "горещ картоф" между ЦИК, БНБ и "Сиела". Гостите изразиха мнение, че няма причини за касиране на изборите. 

"Имаше много проблеми, но направихме честни избори. Трябва да имаме доверие в избора на гласоподавателите, въпреки ниската избирателна активност", убедена е Цветелина Пенева.

Представителят на "Прозрачност без граници" добави: "Изборите бяха честни, с много висока степен на напрежение, на натягане на напрежението от политическите партии. МВР в голяма степен предприе мерки за пресичане на схемите за купуване на гласове". 

Данните показват, че повече от 50% от СИК не са успели да осъществяват видеоизлъчване при броенето на бюлетините. Записите ще се съхраняват една година след вота. 

Очакванията са следващите избори през октомври да бъдат по-сложни.

"Трябва да се пипне нещо, обработката на резултатите ще бъде 3-4 пъти по-трудна, особено ако се съчетае с референдум", заяви Цветелина Пенева.

Гледайте целия разговор във видеото.