Броенето на вота: Припаднал председател на СИК и изключително куриозен случай

Грешки в протоколите имаше и този път

03.04.2023 | 07:46 Редактор: Елеонора Танева

Продължава приемането на последните изборните книжа в НДК. 30-годишна жена е припаднала тази сутрин, лекарите са констатирали, че е от преумора. Тя е предала изборните книжа и се е прибрала за домашно лечение.

631 са секциите в 23 РИК - София. В една от тях е имало куриозен случай.

"Един човек, който редовно гласува, жена му заминала за чужбина и той взел личната ѝ карта, но не може да гласува", каза Емилия Савова от район "Изгрев".

Грешки в протоколите имаше и този път, основно в нанасянето на преференциите. Кадровата обезпеченост се оказа пречката за по-бързата обработка на изборните книжа.

"Изчислителният пункт разполага с 33 работни места, но ние няма как 17 членове на комисията да поемем капацитета на изчислителния пункт", заяви секретарят Полина Витанова.

В 25-и РИК в София секциите са 505. 18-те страници протокол обаче са затруднили част от комисиите, въпреки изпратените указания от ЦИК следобед. Грешките са предимно аритметични.

"В изборния ден доста машини пускаха празни бюлетини или зацапани машини, избирателят не е обърнал внимание, това е упражнен глас, но тя не носи сама по себе си глас", поясни Виолета Темелкова - Петрова.

Някои са имали проблеми с видеонаблюдението - с пускането на телефона.

"Пет пъти опитвахме, завърта и не тръгва и няма кой да ни помогне. Участвала съм само с машинно - по-бързо става, това с бюлетини въобще не трябва да става", коментира председател на СИК.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.