Чуждите медии за изборите у нас: Лидерската апатия пречи за стабилен кабинет

"Най-бедната страна в ЕС търси изход от политическата безизходица", пише Bloomberg

03.04.2023 | 07:05 Редактор: Михаела Димитрова
Чуждите медии за изборите у нас: Лидерската апатия пречи за стабилен кабинет

Изборите у нас с международен отзвук. Това бяха петите избори в България за две години. Личната антипатия между лидерите на двата основни блока им попречи да си сътрудничат за формиране на стабилно коалиционно правителство, коментира Ройтерс.

За пореден път неуспехът да създаде работещо правителство може да подкопае надеждите на България да се присъедини към Еврозоната в близко бъдеще и да може ефективно да използва помощта за възстановяване от Ковид на Европейския съюз, се казва още в анализа на агенцията.

Страната с население от 6,5 милиона е най-бедната в ЕС и търси изход от години на политическа безизходица, след като поредица от неубедителни гласове не даде достатъчно подкрепа на политическа сила, за да събере управляващо мнозинство.

Ако задънената улица продължи, по-късно тази година може да има още едно предсрочно гласуване, пише Bloomberg. Страната проведе рекордна поредица от избори с политически партии, борещи се за формиране на стабилни коалиции, което доведе до дълбоко фрагментиран парламент и поредица от временни правителства, пише Франс прес.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR