Политолози: Партии бутат Радев към еднолично управление

Какви са алтернативите за управление на страната, коментар на Цветанка Андреева и доц. Стойчо Стойчев

03.10.2022 | 21:09 Редактор: Елеонора Танева

Изборите минаха, но проблемите пред партиите победители тепърва започват. 

"Основните сили, блокирайки се взаимно, ще блокират всеки опит за съставяне на правителство с първия и втория мандат. Не математиката, а формулата е трудна в случая. "Продължаваме промяната" бяха бързи и категорични, че няма да участват в управлението, без да дават алтернатива. Не казват какво ще направят, ако получат втория мандат. Те блокират едно правителство", каза политологът Цветанка Андреева в студиото на "Денят ON AIR". 

Тя коментира призива на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, Румен Радев да свика Съвета по сигурността.

"Ние сме парламентарна република и ако основните участници, които снощи електоратът им отсъди, не желаят да разговарят, при закрити врата при него легитимират неговото управление. Докато те обясняват, че няма да се коалират, без да предлагат алтернатива, Радев е взел важно решение за съдбата на Украйна - концентрацията на власт в едно лице е изключително опасна", добави Андреева. 

Тя видя "Продължаваме промяната" и ИТН като дестабилизиращи фактори.

"За пореден път виждаме как политическият инженеринг води до дестабилизация на политическия модел. "Продължаваме промяната" и ИТН са основен дестабилизиращ фактор. Предстои разговор за конституционни промени. Радев не можем да го виним, той се възползва от тази власт да осъществи личните си политически проекти и амбиции. В тази ситуация стои като страничен наблюдател", прогнозира политологът.

Пиргова е убедена, че ще има силен наказателен вот срещу тези, които провалят съставянето на правителство. И това няма да е една партия, защото няма да е един виновният, че няма да има кабинет.

Доц. Стойчо Стойчев прогнозира разпад на Народното събрание и нови избори.

"Продължаваме промяната" не са достатъчно наивни и да тръгнат към коалиция, която да се разпадне по предходната. След като и от ДБ категорично завиха, че не искат да подкрепят мнозинство, по-скоро ще отиде парламентът към разпускане. Това е отговорност на тези, които не искат да участват в такъв тип разговори. Разбирам, че борбата с корупцията е приоритет на България от 30 г., но не може всичко да ти е приоритет в едни коалиционни разговори. Ако ДБ искат да го направят, управлението на Румен Радев е готово за ново издание", заяви доц. Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Политологът заподозря част от партиите, че целенасочено работят към едноличното управление на Румен Радев.

"Бившето управляващо мнозинство, което издигана този президент, работи за неговото еднолично управление в условията на липсващ парламентарен контрол. Ще гласуват и ще му остават един бюджет, а това ще бъде бюджет с предизборни цели", допълни доц. Стойчев.

Той не вижда нищо фатално в едноличното управление на президента, но това, по думите му, е "формална диктатура". Стойчев прогнозира служебният кабинет да продължи да управлява още 2-4 месеца.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК