Радев против ускореното членство на Украйна в НАТО, за да няма риск от въвличането ни във войната

Решение за присъединяване трябва да бъде взето след ясни параметри за мирното уреждане на конфликта, убеден е президентът

03.10.2022 | 17:15 Редактор: Елеонора Танева
Радев против ускореното членство на Украйна в НАТО, за да няма риск от въвличането ни във войната

Президентите на някои страни от Централна и Източна Европа приеха декларация по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО, към която не се присъединиха България и други страни от региона.

По този повод от президентството уточниха:

Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа. България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната.

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК