Труден пъзел: Възможна ли е коалиция между ГЕРБ, ДБ и депутати от "Продължаваме промяната"

Според Първан Симеонов от Борисов зависи дали ще направи крачна назад, или встрани

03.10.2022 | 19:05 Редактор: Теодора Патронова

Пъзелът за 48-ото Народно събрание ще бъде подреден трудно, дори от победителите в изборите, прогнозират анализатори. Математически възможните варианти за съставяне на кабинет са неприемливи, а политически приемливите - невъзможни като математика. 

Съставянето на кабинет ще бъде трудно, тъй като партиите няма да изхождат от парадигмата ляво - дясно, а ще трябва да се съобразят със сериозни предизвикателства, пред които страната ни е изправена - войната в Украйна, енергийната политика и инфлацията.

Според социолога Боряна Димитрова съвсем очевидно се търси евроатлантическа коалиция между ГЕРБ, "Демократична България" и отделни депутати от "Продължаваме промяната". 

"Не един или два пъти беше заявено от ГЕРБ в периода на кампания. Този тип легитимност на тази коалиция се търси и ми се струва, че първите заявки на Христо Иванов са, че те биха спомогнали за излизане на страната от кризата. Ако направи такава стъпка вероятно ще търси подкрепа от депутати от страна на "Продължаваме промяната". Тук стои въпросът колко монолитни ще бъдат политическите групи и дали партиите ще гласуват като един, или е възможно да видим този феномен познат от миналото като роенето на политическите партии", обясни тя.

От изборите нито ГЕРБ излизат по-силни, нито "Продължаваме Промяната" - по-слаби, обединяват се социолозите. А сложната ситуацията, в която се намира България, е шанс за съставяне на кабинет.

"ГЕРБ е спасен от войната, съжалявам за черния хумор, но вече спираме да си говорим лош ли е Борисов. Това все пак е шанс да се състави правителство. "Продължаваме промяната" са в сладка роля, защото ще кажат това е безпринципно - оставаме в опозиция, както Борисов правеше. От Борисов зависи дали ще направи крачна назад, или встрани, но той я е направил донякъде вече и тогава следва какво ще каже "Демократична България", защото те са на мястото на политическата карта, което е и промяна, и здрав разум", смята социологът Първан Симеонов.

А добрият изборен резултат на ДПС позволява на Движението да гледа към възможен кабинет с ГЕРБ. В сметките е и възможна подкрепа от "Възраждане" в пленарната зала.

"Работи се това да се случи през правителство на ГЕРБ и ДПС, съобразно резултатите попадат "Български възход" и "Демократична България", но вариантите са различни. Лошият вариант за ДПС е, ако Борисов се отдръпне и "Продължаваме промяната" сглобят коалиция, която да разчита на гласовете на ДПС, но без да ги допуска до министерствата", коментира Илхан Андай.

Проучванията показват, че в навечерието на тежката зима гласоподавателите предпочитат редовно правителство. Искат преди всичко управление, дори с цената на сериозни компромиси, а преговорите, които предстоят пред партиите, ще се развиват в дълъг период от време.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК