Нинова: Вътрешна опозиция умишлено ни тласкаше към загуба на изборите

Ниската избирателна активност е шамар за всички политици, коментира лидерът на БСП

03.10.2022 | 18:45 Редактор: Елеонора Танева

От изборите през ноември до сега БСП губи 35 000 гласа. Лидерът на столетницата Корнелия Нинова заяви категорично, че няма да бъде подадена оставка от страна на ръководството въпреки ниският резултат. 

"Категорично няма да подаваме оставки. Оставката ни в момента се иска от хора, които през цялата кампания работиха срещу БСП. Извадете им интервютата и вижте какво говорят – че няма да минем бариерата от 4%, че загиваме като партия. А какви са резултатите – същите като на миналите избори, с 1% разлика", коментира Нинова.

От БСП отново подчертаха, че няма да влизат в управленска коалиция с ГЕРБ и ДПС и няма да подкрепят експертно правителство.

"За нас това е принципна позиция и трябва да се знае кой къде се поставя под оста "обръчи от фирми" или правова държава. Решени сме да продължим битката си за промяна на модела "ГЕРБ". Безпринципни съюзи не водят към добро нито за държавата, нито за партията", добави лидерът на БСП.

Нинова коментира и рекордно малкия брой хора, които отидоха до изборните урни.

"Толкова ниска активност и толкова висок процент на "не подкрепям никого" е двоен шамар за политическата класа. Това означава, че хората не виждат в партиите си решение на проблемите си и отдавна трябваше да ни светне лампата, че това е проблем и трябва да започнем да се променяме", каза Нинова. 

Част от вътрешната опозиция внесе подписка за свикване на извънредно заседание на Националния съвет, на което да бъдат разгледани причините за изборните резултати на партията.

"Очевидно има проблем с БСП, има проблем с доверието. Трябва да поставим въпроса с политиките, организацията и кадрите. Искаме въпросът да се разгледа, защото 5 пъти излизаме с едни и същи водачи и резултатите са все по-лоши", заяви Петър Витанов. 

Националният съвет на партията ще заседава по темата в събота. Тогава трябва да бъдат набелязани мерки за стабилизирането на партията, както и анализ на резултатите от изборите.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК