Победители и победени в изборите - а сега накъде?

"Възраждане" не виждат за себе си вариант за коалиране

03.10.2022 | 19:21 Редактор: Елеонора Танева

Народният вот класира "Движението за права и свободи" на трето място. От партията отвориха врати за преговори, но с малък праг.

"Всички онези, които са отговорни за решаването на проблемите на хората и решаването на кризите в страната - мисля че с всеки един от тях ние можем да говорим за търсене на различни формули за стабилно НС и стабилно правителство. Евроатлантическата ни същност, членството в НАТО и ЕС, ние трябва да си носим отговорността", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От "Възраждане", които събраха гласове до номер 4, заявиха, че няма да участват в коалиция на всяка цена.

"Всички други, които в момента ще влязат в парламента са категорично против нашите политики, които искаме да прокараме. Това спира участието с когото и да било в следващото правителство от страна на "Възраждане", няма как да правим компромис, който реално е национално предателство спрямо въвеждане на еврото", заяви Цончо Ганев от "Възраждане". 

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви, че коалиция с ГЕРБ и ДПС е невъзможна и препоръча: "Президентът Радев да свика КСНС с политическите формации за консултации за бюджета, да се направи график, да се даде време на парламента, и да стане ясно какво може и не може да прави служебният кабинет и да вървим на избори".

Новият политически играч на парламентарната сцена, преминал бариерата от 4%, се оказа "Български възход". А Стефан Янев определи като единствена червена линия - националният интерес.

"Нужни са разговори и диалог, които се надявам да бъдат ползотворни, работата на партиите в НС е да намерят начин да взаимодействат, да намерят формулата, по която да бъде създадено правителство", убеден е Стефан Янев.

Извън 7-партийния парламент остана "Има такъв народ". Лидерът ѝ Слави Трифонов написа в профила си във Facebook благодарности към гласоподавателите, като завърши с думите "Всичко тепърва предстои".

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК