Депутатите се скараха заради назначения на посланици и комунизма

Промени в закона за обявяване на режима за престъпен влязоха в пленарна зала

24.11.2016 | 13:28
Депутатите се скараха заради назначения на посланици и комунизма

Горещи страсти в парламента. Този път огънят прехвърча заради назначаването на посланици, а комунизмът вече скара депутатите. Промени в Закон за обявяване комунистическия режим в България за престъпен влязоха в пленарна зала, а депутатите спореха по тях с часове.

Още вчера БСП и АБВ се възмутиха от цялостната политика на правителството през последните му дни. Те скочиха срещу различните назначения, които прави в момента кабинета, както на посланици, така и на други държавни постове.

Министърът на външните работи Даниел Митов категорично отхвърли тези обвинения. Той отрече, че става въпрос за предизборни назначения, които не са правилни. 

"Изключително грозно отношение от страна БСП към тези хора. В Министерството на външните работи си тече непрекъсната работа и Кариерната комисия непрестанно се занимава с ротациите и попълването на освободените длъжности. Пак става въпрос за кариерни дипломати, за хора от службата. Не може да спрем работата на професионалната администрация", подчерта пред камерата на Bulgaria ON AIR  министър Митов.

Междувременно в пленарна зала  Законът за изменение и допълнение за обявяване на комунистическия режим за престъпен нажежи страстите буквално до червено.

Депутатите се караха часове наред, но в крайна сметка те приеха глоба в размер от 200 до 2 хил. лв. за поставянето на символи, които възхваляват комунистическия режим или неговите дейци.

Дебатът обаче премина на лична основа - "за" и "против" комунизма, малко се чу за самия законопроект, но за сметка на това няколко пъти се наложи квесторите да влизат в пленарната зала, за да въведат ред.