Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лукарски: Ние свалихме комунистите, не очаквайте да ги върнем на власт

Оценката на Борисов за представянето на РБ не е точна, заяви лидерът на СДС пред Bulgaria ON AIR

07.11.2016 | 21:38
Лукарски: Ние свалихме комунистите, не очаквайте да ги върнем на власт

За нас е важно да не допуснем комунистите да се върнат на власт, това е кауза на СДС. Ние свалихме комунистите, не очаквайте ние да сме партията, която ще ги върне на власт.

Това каза в интервю за Bulgaria ON AIR лидерът на СДС Божидар Лукарски.

"Има единна позиция да подкрепим Цецка Цачева. Разбрахме се още вчера, когато имахме събиране на Изпълнителния съвет на РБ. Доста хора присъстваха, включително и нашият кандидат за президент Трайчо Трайков", категоричен е лидерът на СДС .

По думите му Трайков е уточнил, че няма как да позволим ген. Радев да стане президент на България и не трябва да се гласува за него. 

"Никой не му е влиял да променя мнението си и да се отмята", допълни още Лукарски.

Според него подкрепата, която е получил Трайков, е следствие от работата на партиите и на партийните структури. Той допълни, че резултатът на Трайков не е лош, даже задоволителен и добър.

"Оценката на Борисов за представянето на РБ не е точна. Ще се въздържа да оценя представянето на ГЕРБ. Нека всеки сам си извлече поуката. В теорията на конспирациите е хора от РБ да гласуват за ген. Радев и не съм склонен да вярвам, че има такова нещо", категоричен е гостът.

Лукарски посочи, че ДСБ и Радан Кънев не са посочили твърда позиция дали напускат или не.

"Взехме решение и тази седмица ще започнем да работим върху ново коалиционно споразумение в рамките на РБ. Ще поканим всички колеги, включително и ДСБ", обясни лидерът на СДС.

Той уточни, че няма как ДСБ да не подкрепят никого от кандидатите, защото това е като "да отидеш на футболен мач и да викаш за съдията".

"Това не е дясна позиция. Имаме ясна разделителна линия комунизъм - антикомунизъм на тези избори. Има достатъчно цивилизационни основания да направим избора и сме длъжни като десни хора да го направим", категоричен е Лукарски.

Той подчерта, че ако има оставка на правителството, решението ще е само на премиера на Борисов. 

"Към настоящия момент няма обективна реалност, която да налага подаването на оставка. Kаква ще е алтернативата? БСП не са достатъчно силни, за да управляват сами. Трябва да управляват в коалиция, въпреки че ще получат подкрепата на ДПС. Ще видим кабинет модел "Орешарски", обясни Лукарски пред Ганиела Ангелова.

Той даде заявка, че РБ е готов за предсрочни парламентарни избори.

По неговите думи най-голямата изненада на тези избори е бил резултатът на Веселин Марешки. 

"Ситуацията с бежанците подкрепя засилването на този патриотичен вот. Интересно ще е кои от избирателите, подкрепили патриотите на първи тур, ще подкрепят леви и кои десни на втори тур. Прогнозата ми е, че ще има разделение на гласовете поравно", заяви Лукарски.

Той каза още, че вотът в големите градове е бил изненада.

"Може би се е получил един протестен вот на местното самоуправление, тъй като в много от областите са кметове от ГЕРБ. Предстои ни тежка и здрава работа през тези 4 дни. Аз съм сигурен, че тези червени крепости отново ще станат сини", заключи Божидар Лукарски.