Социолог: Предимство за Радев на балотажа, но без партийни директиви

Първан Симеонов за разпределението на гласовете на втори тур в ефира на Bulgaria ON AIR

07.11.2016 | 19:00 Редактор: Тодор Петров
Социолог: Предимство за Радев на балотажа, но без партийни директиви

Социологът Първан Симеонов от Gallup International гостува в централната емисията на Bulgaria ON AIR, където сподели очакванията си за разпределението на гласовете на предстоящия балотаж на президентските избори.

"По данни на нашето паралелно преброяване активността е около 55%. Това означава около 3, 8 млн. души", посочи социологът и добави какво ще се случи с гласовете на политическите партии, различни от ГЕРБ и БСП.

"От страната на Цецка Цачева може да се запише една част от Реформаторския блок, по-точно 1/3. Останала част няма да подкрепи никого или просто няма да гласува. Малка част може да отиде при Румен Радев. 60% от излезлите да гласуват привърженици на ДПС са гласували за г-н Орешарски. Гласовете на ДПС към този момент клонят към 200 000. Вероятно ще има по-голяма мобилизация. Те отиват в подкрепа на Румен Радев", прогнозира експертът.

По думите му 10% от патриотите подкрепят Цецка Цачева, 40% са зад Румен Радев, а останалите се колебаят дали да не гласуват с "Не подкрепям никого". 

"Сърцата на 2/3 от симпатизантите на АБВ ги теглят към Румен Радев.  При Веселин Марешки е много сложно, защото там около 100 000 гласа от неговия вот са хора, които на предишни избори са гласували за ГЕРБ. Възможно е част от тези хора да отидат при ГЕРБ. Друга част от вота му е протестна", каза още Първан Симеонов.

Той уточни, че това са калкулации без партийните директиви и все пак даде предимство на ген. Радев, подчертавайки, че балотажът е равносилен на нови избори, а резултатът може да е всякакъв.