10 ноември - равносметката 27 години по-късно

Какво споделиха Димитър Луджев, Евгений Бакърджиев, Лютви Местан, Анжел Вагенщайн и Стефан Цанев пред Bulgaria ON AIR

10.11.2016 | 21:20 Редактор: Ирина Георгиева
10 ноември - равносметката 27 години по-късно

10 ноември - каква е равносметката 27 години по-късно? Телевизия Bulgaria ON AIR събра мненията на Димитър Луджев, Евгений Бакърджиев, Лютви Местан, Анжел Вагенщайн и Стефан Цанев.

"Много неща се случиха, много неща се промениха, но както ние обичаме да казваме - в тая България има и демокрация, има и либерализация, има и пазарна икономика, но всичко е в един уродлив вид", коментира бившият вицепремиер Димитър Луджев.

"Имаше една чудесна фраза преди 25 години, че за да затворим страницата на историята, която е минала, първо трябва да я прочетем. За съжаление тази страница не беше прочетена. Не бяха направени почтени и искрени изводи за това какво е било през тези 45 години тоталитарен режим. Продължава в България да има силно разделение на "фили" и "фоби", продължава да се представя по два коренно различни начина живота ни в България. Ние сякаш живеем в две различни Българии", заяви бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев.

"Може би най-голямата грешка, която допуснахме през Прехода е, че позволихме на комунистическата номенклатура да трансформира своята политическа власт в икономическа и това най-вече чрез механизмите на порочната приватизация - правилна политика по своята дълбока същност, защото Преходът от тоталитаризъм към демокрация има две основни характеристики - върховенство на закона, който да гарантира правата на човека и политическия плурализъм и разбира се свежда до смяната на собствеността. Само, че в България това се направи по начин, който позволи на бившата комунистическа номенклатура да трансформира своята политическа власт в икономическа. Това според мен е грешката на грешките", смята лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

"Тези 45 години, така наречен комунизъм имаше една далечна, много далечна, отвъд хоризонтите, стратегия. Имаше някаква схема какво общество искаме да направим", заяви българският режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн.

"Не си давахме сметка колко е просмукана системата, която ни управлява. Какво всъщност представляват силата на службите, колко те са се разпрострели и как ще заемат възловите места, не само времево и като позиции на Прехода. Тодор Живков, Цела Драгойчева и още колко "родолюбци" предложиха да станем 16-ата република на Съветския съюз. Няма такава държава и знаете ли какво си мисля - тези, които сега казват колко хубаво са живели в социализма, как това е бил един прекрасен строй, как са били построени две Българии - нека да погледнат Северна Корея", добави Бакърджиев.

"Изпитвам някаква носталгия, разбирам колко съм уязвим с тази носталгия към здрава ръка на един режим, който знае какво иска, знае накъде води тази страна, която има поне пред себе си 20-30 години", посочи Вагенщайн.

"Съвременните диктатори не взимат властта с оръжие. Те я взимат по демократичен път, тоест народът си избира сам диктаторите. Това е феномен, невероятен. Той е масов, а даже и за нас е рано да се говори, но ако се огледаме на Север и на Юг, и наоколо, доста мощни народи сами си избират диктаторите", заяви драматургът Стефан Цанев.