Църковен историк: Неофит ни даде истинското служение, Бог няма да ни остави

"Запази Църквата в мигове на изпитания", каза Цветомира Антонова

16.03.2024 | 13:04 Редактор: Вяра Димова

Не сме ние тези, които определяме колко време ще предстоятелства патриархът. Не съм съгласна, че годините определят качеството на служението. Това мнение изрази учителят по история, църковен историк и част от редакционния екип на сайта "Двери на Православието" Цветомира Антонова в извънредното студио на Bulgaria ON AIR, посветено на изпращането на българския патриарх Неофит в последния му земен път.

Тя направи връзка между духовниците с името Неофит в Православната ни традиция.

"От 19 до 20 и 21 век духовниците с името Неофит, като Неофит Рилски, Неофит Бозвели, предстоятелят на Светия Синод в трудни времена - между двете световни войни, като Видинския митрополит Неофит и Неофит Български, са духовници, показали, че в БПЦ присъства Светият дух, че силата на вярата е тази, която обединява и води към спасение. Това са духовници, от които имаме на какво да се научим. Патриарх Неофит ни даде правилната посока, даде ни истинското служение на любов, грижа, за страдащите, не само за силните. Запази църквата в мигове на изпитания", коментира Антонова.

Гостът напомни последното послание на патриарх Неофит, от Богоявление: "Посланията му ще останат в съкровищницата ни. Имаме какво да изучаваме, припомняме и пазим от посланията му. Тази година грабващ е акцентът върху човешката свобода, свободата, която ни прави Христови".

По думите ѝ Бог пази църквата, а в нейната историческа приемственост познаваме много изпитания, през които е преминала БПЦ. 

"Бог няма да остави нашата църква и ще можем да преодолеем изпитанията, които предстоят. Човек в 21 век влиза в храма, воден от личния си копнеж за среща с Бога. В православна църква той може да преживее тази вътрешна връзка с Бога", смята църковният историк.

Патриарх Неофит благославяше и насърчаваше всеки, според таланта, даден му от Бога, "да го умножава на църковната нива", добави Антонова.

"Когато говоря за дядо Неофит, скърбя, че с неговата кончина загубихме нашия неофитски период. Патриарх Неофит имаше изключително сърдечно и топло бащинско отношение към народа. Това, с което всички българи ще запомнят дядо Неофит, е огромното му бащинско любящо сърце. Църквата е една и съща. Времената, в които тя пребивава, са модерни. Характерното за постмодерните времена е, че вече няма задължителен характер. Изборът на вяра, на религиозно изповедание, е въпрос на свободната воля на човек. Да, църквата трябва да се съобразява с новите условия", посочи учителят по история.

Според Антонова трябва да се преодолее кризата, настъпила в църквата, свързана с разделението и избора на Сливенски митрополит.

"След това Светият Синод трябва да организира провеждането на патриаршески църковен събор. Това са важни стъпки. Това ще определи бъдещето на Църквата. Кандидатите имат право да направят отвод. Тепърва ще видим как ще се подходи. Очакваме, че новият патриарх ще продължи делото на патриарх Неофит", завърши църковният историк.