Патриарх Неофит - човек, приятел, духовник, обичал е да посещава храма в "Горубляне"

При срещите ни винаги усещах бащината му подкрепа, сподели свещеникът Лазар Георгиев

16.03.2024 | 12:06 Редактор: Елеонора Танева

Свещеник Лазар Георгиев от църквата в столичния квартал "Горубляне" е бил в топли приятелски отношения с патриарх Неофит, който често е посещавал храма. 

"Първото ми докосване беше като ученик в Софийската духовна семинария, а той - като избран русенски митрополит. Извън църковното служение, беше близо до семейството ми - със съпругата и децата ни. Ще го запомня като човек, приятел и най-вече духовник", сподели Лазар Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

При срещите им той винаги е усещал бащината подкрепа на патриарх Неофит, особено в трудните моменти.

"Покрай покойния дядо Максим имахме възможността да станем близки приятели, няма да забравя топлината, смирението, с което ни е посрещал в своите лични покои", добави свещеникът пред Благовест Илиев.

Той подчерта, че през последните месеци за Негово светейшество борбата е била не само с физическите болести, но и за това какво ще бъде бъдещето на Българската православна църква.

Отец Лазар участва в опелото на патриарх Неофит. 

"Ще мога за последно да се докосна до неговата десница, да го изпратя в неговия път, където ще бъде положен до гроба на Екзарх Йосиф, надяваме се Бог да го настани там, където почиват духовете на всички праведници", завърши отец Лазар.

Гледайте целия разговор във видеото.