Журналист: Естествено е присъствието на Русия на опелото на патриарх Неофит

Политиката и религията винаги са вървели с чести пресечни точки, отбеляза Валерий Тодоров

16.03.2024 | 11:35 Редактор: Деси Николова

България се прощава и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. На траурните церемонии присъстват десетки духовни водачи, сред които и представител на руската православна църква.

"Би било неестествено в такъв момент Руската православна църква да не изпрати свой представител. Дали руският патриарх е желан или не е - въпрос на политика. Не бива с политически профанации да определяме и коментираме отношенията между църквите", заяви журналистът Валерий Тодоров в извънредното студио на Bulgaria ON AIR, посветено на изпращането на българския патриарх Неофит в последния му земен път.

Според него прави чест на присъстващите, че са дошли да се поклонят пред тленните останки на Неофит, оставяйки политическите си нагласи на заден план.

"Трудно е църквите да останат достатъчно независими, така че да не се влияят от политическата обстановка вътре в страната. Нашият патриарх осъди агресията в Украйна, докато руският патриарх и Руската православна църква подкрепя войната, даже провежда акции. Това беше вероятно и една от причините представителят на Руската църква да бъде екстрадиран от страната. Един сложен момент в отношенията между двете църкви", отбеляза Тодоров.

По негови думи политиката и религията винаги са вървели с чести пресечни точки.

"Остава открит въпросът за какво точно беше изгонен представителят на Руската православна църква. Ясно е, че духовенството освен върховенството на духа, понякога проповядва духовенството на политиката, така че е допустимо като представител на руската православна църква да е изразявал свои позиции по отношение на войната и политиката, но всичко това трябваше да се каже публично, особено когато става дума за духовни лица", категоричен бе гостът.

Журналистът посочи, че руският народ е по-църковно настроен, докато българите са по-отдалечени от страстите на вярата. Според него обаче фактът, че българите не демонстрират религията си, не означава, че те не са вярващи.

"Показността не е знак за духовност. Има хора, които с лека ръка се кръстят и след това произвеждат неистини", подчерта Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото.